Sute de persoane - ranite sau mutilate pe viata din cauza petardelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bilantul exact al nebuniei petardelor folosite in zilele de la cumpana anilor este unul dezastruos. Au fost ranite grav 323 persoane, fata de doar 169 in 2003. Unsprezece dintre acestea au fost

Bilantul exact al nebuniei petardelor folosite in zilele de la cumpana anilor este unul dezastruos. Au fost ranite grav 323 persoane, fata de doar 169 in 2003. Unsprezece dintre acestea au fost mutilate, 14 s-au ales cu diverse amputatii, iar opt cu pierderea unui ochi sau a vederii. Alte 143 de persoane au suferit arsuri de gradele I, II si III, lucru ce a necesitat internarea de urgenta in spital. De asemenea, din cauza folosirii necorespunzatoare a obiectelor artizanale, a crescut valoarea distrugerilor materiale, inregistrandu-se 11 incendii la case si zeci de distrugeri ale unor autoturisme. Intr-un comunicat al IGP se arata ca, in 2004, au fost importate legal 2.910,3 tone obiecte artizanale si de distractie, pe baza de amestecuri pirotehnice, fata de 1.176 tone, in 2003. Mai grav, pe fondul lipsei unui control strict la intrarea in tara, in 2004, au fost importate, pentru prima data, produse pirotehnice deosebit de periculoase, din toate punctele de vedere. Este vorba de baterii de artificii de calibru mare (peste 2,5 inch), de rachete de mare putere (clasa a doua), echivalente celor de tip militar, de petarde cu multiple focuri si a celor de tip mitraliera sau multi-foc. Acest fapt a fost posibil dupa eliminarea obligativitatii legale de certificare si incadrare a claselor pirotehnice, de catre Institutul National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani, singura institutie abilitata de lege pentru aprobarea fiecarui tip de produs introdus in tara. Indepartati, in mod inexplicabil, din randul celor cu atributii in controlarea fenomenului, politistii au efectuat verificari in complexuri comerciale, targuri si piete in care se vindeau obiecte pirotehnice artizanale. Ei au aplicat sanctiuni contraventionale in valoare de 14 miliarde lei, au ridicat in vederea confiscarii 12,5 milioane de petarde si pocnitori, precum si 48 de mii de rachete din clasele a doua si a treia, valoarea aproximativa a acestora fiind de 5,5 miliarde lei. Cu toate acestea, din cauza dezincriminarii unor infractiuni, in ce priveste detinerea si comercializarea substantelor pirotehnice artizanale, eliminarii obligativitatii detinerii de autorizatii pentru depozitarea si desfacerea unor astfel de marfuri periculoase, fenomenul a fost pierdut de sub control.
Masuri propuse de Inspectoratul General al Politiei Romane
* Se vor intreprinde demersuri urgente, prin Directia Generala Juridica si Contencios a M.A.I., pe langa Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, singurul abilitat sa aiba initiativa legislativa in domeniu, pentru initierea unui proiect legislativ de modificare a Legii 126/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, prin care persoanele fizice vor putea cumpara si folosi numai obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasa I, celelalte urmand a fi interzise la detinere si folosire directa de catre populatie.
* Se va solicita, totodata, Ministerului Economiei si Comertului initierea demersurilor de modificare a Ordinului nr. 391/2003 in sensul reintroducerii licentelor automate de import-export cu avizul I.G.P.R., pentru asigurarea unui control strict la intrarea in tara a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, avand in vedere in special criteriul asigurarii ordinii si sigurantei publice.
* Prin modificarile legislative care se vor propune se va solicita ca fiecare lot de produse pirotehnice importate sau fabricate pe plan intern sa fie atestate si incadrate pe clase si categorii de catre Institutul National de Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva Petrosani - singurul abilitat de lege. Totodata, se va solicita inasprirea sanctiunilor penale administrative si civile impotriva persoanelor fizice si juridice care incalca legislatia in domeniu.
* Analizarea punctuala a conditiilor producerii ranirilor si distrugerilor din aceasta perioada, in vederea luarii masurilor legale ce se impun in fiecare caz in parte.
* Identificarea si asigurarea corespunzatoare, in depozite autorizate, a stocurilor de obiecte pirotehnice ramase necomercializate pentru evitarea producerii unor evenimente cu consecinte grave si ireparabile.
Campanie de consultare a populatiei pentru interzicerea folosirii petardelor
Politistii clujeni au declansat o campanie de consultare a populatiei in ce priveste interzicerea folosirii petardelor de catre persoanele fizice. Comandantul Politiei Cluj, chestorul Teodor Pop-Puscas, ne-a declarat ca invita cetatenii sa telefoneze la institutia pe care o reprezinta si s-a consultat si cu alti factori de decizie din judet, pentru a sonda sustinerea pe care ar avea-o ideea interdictiei si a promova la Ministerul Administratiei si Internelor ideea elaborarii unui act normativ. Zeci de persoane, dintre care multi cardiaci, au telefonat in perioada sarbatorilor la Politie pentru a-i ruga pe cei ce asigura ordinea publica sa faca ceva pentru ca orasul sa nu mai rasune non-stop din cauza petardelor, insa legea nu permite decat amenzi in situatia inexistentei autorizatiilor sau a nerespectarii tipului de materiale explozibile folosite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite