Sute de oameni au pierdut asigurările de sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 400 de maramureşeni şi-au pierdut calitatea de asigurat de la începutul acestui an.

Conform unei numărători făcute de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureş, de la începutul anului, 405 persoane din judeţ şi-au pierdut calitatea de asigurat. Ei nu şi-au plătit cotizaţia către CAS în ultimele trei luni, şi acest lucru a atras după sine sancţiuni. Motivele sunt dintre cele mai diverse: fie sunt agricultori care în perioada de iarnă nu realizează venituri, fie sunt maramureşeni plecaţi din ţară, fie au profesii liberale şi pur şi simplu au uitat să plătească.
Cei 405 nu au fost radiaţi de pe listele medicilor de familie, beneficiază în continuare de consultaţii medicale gratuite, dar numai pentru urgenţele medicale. În caz de spitalizare, aceştia sunt internaţi doar pentru o perioadă de 36 de ore, după care trebuie să-şi plătească singuri fiecare zi de stat în unitatea spitalicească.

Asiguraţii beneficiază de serviciile de bază

Persoanele asigurate, cele care fac dovada că şi-au achitat contribuţia de asigurări sociale ce reprezintă 6,5 % din veniturile realizate lunar, beneficiază de pachetul de servicii de bază, adică de servicii de profilaxie, servicii medicale curative, activităţi de suport şi tot ce intră în sfera medicinei de familie. Ei pot beneficia de un set de analize gratuite anual dacă medicul de familie consideră necesar acest lucru, trimiteri la consulturi de specialitate, adeverinţe necesare la angajare sau înscriere la şcoală, iar lista poate continua.
Cei care nu sunt asiguraţi beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale. Ei se pot prezenta la medicul de familie pe a cărui listă au fost înscrişi sau la oricare alt medic de familie din judeţ, dacă nu au optat încă pentru unul, dar beneficiază doar de servicii medicale de urgenţă, depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic şi servicii de planificare familială.

Termen limită

Cei 405 maramureşeni care şi-au pierdut calitatea de asiguraţi au primit acasă scrisori de înştiinţare din partea CAS Maramureş. La fel au primit şi medicii de familie pe ale căror liste au fost înscrişi iniţial. Aceştia au un termen de maxim două luni să se prezinte la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Maramureş pentru a-şi clarifica situaţia, în caz contrar vor fi radiaţi de pe listele medicilor de familie. „Fie vor aduce dovada că sunt angajaţi, fie vor plăti retroactiv pentru perioada cât nu şi-au achitat cotizaţia către noi” a subliniat Claudia Ganea, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Foarte puţini plătitori

Judeţul Maramureş are o populaţie de aproximativ 510.000 persoane, înregistrate la ultimul recensământ. Dintre aceştia, 430.313 sunt în evidenţele CAS Maramureş ca asiguraţi, dar salariaţi, adică plătitori efectiv, sunt doar 120.900 de persoane. Diferenţa de 300.413 maramureşeni care beneficiază de servicii medicale fără să cotizeze sunt fie asiguraţi fără plata contribuţiei, ca de exemplu revoluţionarii sau persoanele private de libertate, fie sunt persoane fizice autorizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite