Sute de oameni, la Bătălia Bucureştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iaşiul a redevenit, pentru câteva ore, capitala ţării. Armata Română, depăşită numeric şi tehnologic de armatele Puterilor Centrale, a cedat Bucureştiul şi s-a retras, împreună cu

Iaşiul a redevenit, pentru câteva ore, capitala ţării. Armata Română, depăşită numeric şi tehnologic de armatele Puterilor Centrale, a cedat Bucureştiul şi s-a retras, împreună cu administraţia, la Iaşi. S-a întâmplat în noiembrie 1916, iar evenimentele acelor vremuri au fost reconstituite, sâmbătă, la Fortul Mogoşoaia, de peste 60 de voluntari. Evenimentul a întrecut cele mai complete şi ilustrate cărţi de istorie. Sute de oameni au venit să vadă pe viu ce se întâmpla în timpul Războiului pentru Reîntregirea Neamului.

Un adevărat câmp de bătălie
Puse în valoare de voluntari, vedetele evenimentului au fost grenadele, mitralierele şi tunurile folosite în acea vreme, proprietate a Muzeului Militar. Deşi funcţionale, puştile folosite de Armata Română în 1916 nu au putut fi utilizate, pentru că tipul de muniţie necesar nu se mai fabrică. Acestea au fost înlocuite cu puşti semiautomate din al doilea război mondial. Fortul a devenit, în câteva minute, un adevărat câmp de bătălie, cu fum, flăcări şi sunete asurzitoare. Spectatorii au avut şansa de a vedea, pe lângă armament, şi echipamentul sanitar şi de telecomunicaţii, dar şi ocazia unică de a gusta hrana de război, pregătită la cazan. Voluntarii care au participat la reconstituire au venit din diferite părţi ale Europei. Cel mai mic voluntar a fost un băieţel de numai 13 ani, Vlad, care ne-a mărturisit că reconstituirile istorice sunt o pasiune de familie. El a participat "la război" alături de tatăl, mătuşa şi unchiul lui.

Fortul Mogoşoaia:
* unul dintre cele mai moderne construcţii de acest gen din Europa, realizat după modele franceze şi germane
* are un perimetru de 72 de km şi 18 baterii
* a costat aproximativ 90 milioane de lei aur, adică echivalentul a aproape zece Palate ale Justiţiei
* nu a apucat să fie folosit niciodată, nici măcar în vreunul dintre cele două războaie mondiale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite