Sute de mii de francezi au manifestat contra antisemitismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marsilia, Bordeaux, Orleans, Lille. Moartea în chinuri groaznice a evreului Ilan Halimi a scos în aceste oraşe sute de mii de francezi în stradă în semn de protest faţă de manifestările

Marsilia, Bordeaux, Orleans, Lille. Moartea în chinuri groaznice a evreului Ilan Halimi a scos în aceste oraşe sute de mii de francezi în stradă în semn de protest faţă de manifestările antisemite şi rasiste. La Paris au demonstrat, potrivit organizatorilor, circa două sute de mii de persoane. Printre aceştia s-au aflat lideri religioşi evrei şi creştini, politicieni de stânga şi mai mulţi actuali şi foşti miniştri francezi. "Sunt aici pentru a spune Nu antisemitismului, dar mai ales Nu rasismului", a declarat fostul premier francez socialist Lionel Jospin.
Ucigaşii evreului în vârstă de numai 23 de ani "au acţionat parţial, dacă nu în totalitate, conduşi de sentimente antisemite", a declarat, la rândul său, Sarkozy. Înainte de începerea manifestaţiei, liderul extremist al "Mişcării pentru Franţa", Philippe de Villieres, a fost înlăturat din coloana ce urma să defileze prin capitală. Participanţii la manifestaţie l-au huiduit pe Villiere şi i-au strigat "Afară, extremistule!" ori "Rasiştii nu au ce căuta la această manifestaţie!". Forţele de ordine au reuşit cu greu să evite o busculadă în rândul manifestanţilor. Liderul "Mişcării pentru Franţa" declarase anterior că participă la acţiunea de protest în semn "de solidaritate cu milioanele de francezi care se simt ameninţaţi de o nouă formă de rasism, care a luat amploare pe fondul unei islamizări". Circa 69 la sută din francezi, potrivit unui sondaj publicat ieri, consideră că ţara lor se confruntă cu o creştere a sentimentelor rasiste. Ilan Halimi a fost găsit mort dezbrăcat şi încătuşat, în urmă cu două săptămâni. 80 la sută din suprafaţa corpului era acoperită de arsuri şi tăieturi de cuţit. Ucigaşii, care îşi spun "Barbarii", au fost arestaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite