Sute de bebeluşi, furaţi din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

2005, când a intrat în vigoare noul pachet legislativ privind protecţia drepturilor copilului."Aproape 15% din adopţii se fac cu încălcarea legii. Se găsesc oameni de bine care spun: ştiu eu o

2005, când a intrat în vigoare noul pachet legislativ privind protecţia drepturilor copilului.
"Aproape 15% din adopţii se fac cu încălcarea legii. Se găsesc
oameni de bine
care spun:
ştiu eu o fată însărcinată în maternitatea X
. Mama fie plasează copilul familiei, fie fuge din spital, iar copilul este luat în plasament de urgenţă. Vorbim de complicităţi ale personalului care lucrează în maternităţi, în spitale şi în direcţiile de protecţia copilului, care nu ar trebui să se implice în astfel de proceduri ce ocolesc legea. Cei care iau copilul fac acte de mână, la notar, cu mama, se duc la direcţii şi spun că ei şi-au găsit copil. Aici intervine complicitatea direcţiilor. Copiii foarte mici nu sunt adoptabili de la bun început. Este normal să se încerce reintegrarea lor în familie", a declarat, în exclusivitate, pentru Adevărul, secretarul de stat al Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Theodora Bertzi. Secretarul de stat mai spune că, "în momentul în care o familie ia un copil acasă, poate fi suspectată că l-a furat, indiferent că mama i l-a dat şi indiferent ce dovezi ar avea, pentru că acest lucru este în afara legii. Mama poate să dea un copil cuiva înspre creştere, dar în niciun caz înspre adopţie. Dacă mama nu vrea copilul, ea trebuie să se adreseze direcţiilor şi acolo se va demara toată procedura de adopţie".
Secretarul de stat spune că "vin familii la noi şi spun că doresc să facă o adopţie legală. Părinţii ne spun că se discută despre cum îţi poţi găsi un copil chiar şi la coafor. Cele mai multe mămici care sunt convinse să-şi dea copilul din spital sunt fete de 16, 17, 18 ani. Sunt speriate, se văd cu toată viaţa terminată, nu mai sunt primite acasă, tatăl copilului nu vrea să mai ştie de ele. O familie avea un copil de două săptămâni fără niciun act, fără nicio dovadă. Direcţia pentru Protecţia Copilului a luat copilul, iar acum acesta se află, împreună cu mama, la un centru maternal". Secretarul de stat ne-a declarat că astfel de cazuri au fost la maternităţile din Buzău, la spitalele de pediatrie din Oradea şi Constanţa, la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Bucureşti (IOMC). Potrivit ORA, există cazuri de bărbaţi care recunosc un copil, deşi nu îi este tată, iar adopţia se face în familie, soţia adoptând copilul soţului. Alţi părinţi care doresc să adopte iau copilul din judeţul în care s-a născut şi-l adoptă în judeţul de care aparţin ei. "Printr-o fraudă, copilul este luat din judeţul în care s-a născut şi unde ar fi putut fi adoptat de o altă familie", spune Bertzi.

Doamna Bertzi vorbeştefără acoperire
Fostul director medical al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Bucureşti, dr. Alin Stănescu, ne-a declarat că nu a auzit ca astfel de lucruri să se întâmple în această unitate medicală. "Doamna Bertzi vorbeşte foarte des fără acoperire. A mai declarat că există maternităţi unde pentru sume între 3.000 şi 5.000 de euro se pot face adopţii. Nu am auzit de atunci să fie prins cineva", ne-a mai declarat dr. Alin Stănescu. Medicii din Maternitatea Polizu, care aparţine de IOMC, spun că toate gravidele care ajung în spital fără acte sunt fotografiate. După aceea, se ia legătura cu secţia de poliţie de care gravidele pretind că aparţin şi astfel sunt verificate. Medicii mai spun că nu cred că din spital ar fi putut fi furaţi copii.

Un german a înfiat peste 370 de copii
Un bărbat din Germania, Jurgen Hass, în vârstă de 56 de ani, a adoptat în întreaga lume peste 370 de copii de diferite vârste, cei mai mulţi provenind din Rusia, România, India şi Pakistan. El a fost arestat în Paraguay, pentru că ar fi adoptat aproape 30 de copii din această ţară pentru a-i duce în Germania şi a solicita ajutor financiar de întreţinere din partea statului, informează publicaţia "Rheinische Post". Presa l-a numit pe Hass "supertata". Cetăţeanul german va fi judecat în Paraguay pentru încălcarea legii adopţiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite