"Susţin integritatea teritorială a României"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, este cunoscut românilor mai ales prin susţinerea acordată anchetei în cazul zborurilor CIA. Săptămâna aceasta a participat alături de

Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, este cunoscut românilor mai ales prin susţinerea acordată anchetei în cazul zborurilor CIA. Săptămâna aceasta a participat alături de alţi oficiali europeni şi alături de preşedintele Băsescu la lansarea euroregiunii Marea Neagră, la Mamaia, unde a acordat un interviu pentru Adevărul.
- Politizează Justiţia română lupta anticorupţie?
- Este în interesul ţării ca anchetele cazurilor de corupţie să ajungă la o finalitate foarte repede, pentru a închide capitolul corupţiei în România. Trenarea investigaţiilor în cazurile de corupţie strică imaginea României în exterior, pentru că se creează impresia că în ţara dumnevoastră există foarte multă corupţie şi se va crede fie că România tratează cazurile de corupţie cu superficialitate, fie că lupta împotriva corupţiei este folosită ca armă politică. Persoanele importante trebuie anchetate la fel ca oamenii obişnuiţi, fără ca aceştia să beneficieze de imunitate. Greşit ar fi să se caute şi ţapi ispăşitori cu orice preţ. Anchetele judecătoreşti trebuie să decurgă toate la fel, fără privilegii, tratamente speciale pentru unii, dar şi fără discriminări, în special cele bazate pe opţiuni politice. Este greşit ca, spre exemplu, un fost preşedinte să beneficieze de imunitate ori ca judecătorii să închidă ochii în cazul său. La fel, într-o democraţie, dacă s-a schimbat guvernul, nu înseamnă că cel ajuns la putere poate încălca procedurile legale, pentru a-şi ataca adversarul politic în opoziţie.
- Aţi fost vizitat de delegaţia maghiară condusă de Laszlo Tokes, care a depus recent o petiţie la Bruxelles, la Comisia Europeană, în care se cerea autonomia teritorială a ţinutului Secuiesc? Susţineţi autonomia?
- Nu, nu am fost vizitat de Laszlo Tokes, dar poziţia mea este aceeaşi în cazul României ca în cazul Republicii Moldova, Ciprului, Federaţiei Ruse, Georgiei: susţin integritatea teritorială a tuturor membrelor Consiliului Europei. România a intrat în Consiliu cu anumite graniţe, la fel şi Ungaria, iar aceste graniţe sunt recunoscute şi de ONU. Exceptând cazul în care se are loc un "divorţ de catifea" ca în cazul Cehoslovaciei, eu voi susţine întotdeauna integritatea teritorială a României. Nu voi încuraja niciodată separatismul. Oricum, argumentele acestea mi se par demodate în contextul în care avem euroregiuni unde vecinii cu aceleaşi interese pot colabora. Trebuie să privim spre viitor.
- Trebuie condamnat comunismul?
- M-am opus comunismului o viaţă întreagă. Am fost în Belarus şi în Georgia şi am văzut urmările regimului. Nu poţi spune însă că fiecare membru al Partidului Comunist a fost de acord cu crimele lui Stalin. Nu pot spune că toţi membrii Partidului Comunist erau criminali. Mulţi au intrat în partid în România ca şi în alte ţări, pentru că ei credeau în nişte idealuri. Cândva, această carte a comunismului trebuie închisă. Este însă decizia ţării dumneavoastră, dacă vrea să cerceteze comunismul sau să închidă cartea. Înţeleg argumentele în ambele cazuri.
- Acum un an preşedintele Băsescu susţinea că bazele militare americane, amplasate pe teritoriul României, vor asigura securitatea zonei Mării Negre. Incomodează prezenţa bazelor proiectul european al euroregiunii Mării Neagre?
- Nu vreau să comentez dacă preşedintele Băsescu are dreptate sau nu să se bazeze pe protecţia americanilor. Ar însemna să intervin în problemele interne ale ţării. Dacă avem aceleaşi scopuri, vom lucra împreună cu SUA în cadrul euroregiunii de la Marea Neagră. Nu vom accepta însă niciodată America în Consiliul Europei, pentru că nu respectă standardele noastre privind drepturile omului. Cetăţenii americani sunt mai protejaţi în Europa decât în SUA, oricând pot depune plângere la CEDO, pentru că prin Convenţia de la Geneva noi respectăm drepturile omului, nu ale unui anumit tip de cetăţean.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite