Suspiciuni privind finanţarea campaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipele de campanie ale lui Obama şi McCain au raportat date dubioase sau incomplete privind donatorii din afara  teritoriului Statelor Unite ale Americii. Sute de mii de dolari proveniţi de la donatori din afara SUA rămân nejustificaţi de echipele de campanie ale lui Barack Obama şi John McCain, relatează “Washington Post”.

John McCain a primit peste o jumătate de milion de dolari de la donatori care şi-au declarat reşedinţele în afara SUA, potrivit Comisiei Electorale, însă campania republicană nu a făcut publice datele privind circa o treime dintre aceşti donatori, scrie “Washington Post”. Nici echipa lui Obama nu a furnizat date privind provenienţa a circa 11% din cei 4,6 milioane de dolari pe care i-a raportat ca provenind de la donatori din afara SUA.

Celelalte date raportate de campania lui Obama sunt extrem de dubioase şi includ informaţii incomplete, circa 100 dintre ele provenind de la sursa “anonymus”.

Lipsă de transparenţă

Campania McCain permite căutarea contributorilor după nume, pe website-ul său, însă website-ul de campanie al lui Obama nu furnizează date de la donatorii care au contribuit cu mai puţin de 200 USD.

O plângere făcută de echipa lui John McCain către comisia Federală Electorală a subliniat că aceste donaţii mici - care totalizează peste 200 de milioane de dolari – ar putea include bani ce provin de la cetăţeni străini.

Potrivit legii, candidaţii pot accepta fonduri din străinătate dacă provin de la cetăţeni americani, dar nu au voie să accepte bani de la cetăţeni străini. Echipele de campanie trebuie să facă tot posibilul pentru a afla şi publica informaţii precum ocupaţiile şi oraşele de provenienţă ale donatorilor. “Din cauza sumelor mari primite, cele două campanii nu fac faţă verificărilor”, a declarat Massie Ritsch, purtător de cuvânt al Centrului Pentru Reacţii Politice, citat de ziarul american. 

Americanii pot vota din maşină

Circa 16,1 milioane de americani au votat deja, cei mai mulţi în Florida, Texas, Carolina de Nord şi Georgia. Electoratul din unele state are la dispoziţie dispozitive speciale pentru a putea vota direct din maşină, fără a-şi da jos centura de siguranţă. Din punct de vedere cultural, susţin analiştii, votarea din maşină este o evoluţie logică, pentru un popor obsedat de confort.

În Ohio, persoanele fără adăpost au permisiunea să menţioneze băncile din parc drept domiciliu, a decis un judecător. Ei pot trece orice alte locaţii, care nu sunt imo­bile de locuit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite