Susaneaua presei Puterii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asa-zisii "ziaristi profesionisti" i-au medaliat pe Ion Iliescu, Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Adrian Paunescu etc. nu se stie pentru ce

Uniunea Ziaristilor Profesionisti (UZP) din Romania a organizat, ieri, la Palatul Parlamentului, mai multe sarbatori intr-una singura. Un banner fluturand peste masa prezidiului anunta asistenta ca, sub deviza "Cinste si gramatica", participa si la aniversarea a 175 de ani de presa romaneasca si la sarbatorirea lui "16 aprilie, Ziua presei romane". De remarcat ca a doua aniversare este ilegala, documentul prin care s-a dorit a fi instituita neavand inca votul Parlamentului. Mai mult, chiar presedintele Iliescu a anuntat ca ar putea sa nu promulge legea prin care s-a dorit instituirea unei zile a presei romane, avand in vedere ca ziaristii nu sunt de acord cu ea. "Nu vreau sa fim ca in bancul cu batrana pe care copiii vroiau sa o traverseze strada, iar ea nu vroia acest lucru", si-a justificat pozitia fata de lege presedintele Iliescu. El apreciaza ca nu este firesc ca Parlamentul sa intervina intr-o chestiune care priveste breasla. "Spectacolul" organizat de UZP a fost un fel de brigada artistica. Doi prezentatori de la TVR ieseau din cand in cand in fata publicului ca sa anunte vorbitorii sau asa-zisele momente-cheie ale manifestarii. Totul parea o sceneta lunga si nereusita. Atmosfera s-a mai animat cand a inceput impartirea unor medalii aniversare - multumirile UZP aduse unor mai-mari ai zilei. Printre medaliati au fost presedintele Iliescu, premierul Adrian Nastase (care nu a onorat insa manifestarea), presedintii celor doua Camere si initiatorii proiectului de lege privind Ziua Presei. Dintre cei trei initiatori - senatorii Grigore Zanc, Adrian Paunescu si Ion Solcanu - nu a fost prezent decat primul. Cand i-a anuntat, prezentatoarea a spus ca sunt premiati pentru idee, "chiar daca presedintele Iliescu nu va promulga legea". Ca de obicei, in discursul sau, presedintele Iliescu nu s-a abtinut sa sarjeze: "Felicit obstea gazetareasca. As dori sa fie mai sudata, sa depasim aceste momente de traire separata a baronilor presei cu plebea muncitoare din presa romana. Sa se creeze o unitate de actiune conjugata in interesul si al presei si al culturii romane", a spus presedintele de la tribuna. Solicitat sa detalieze exprimarea "baronii presei", Ion Iliescu a explicat: "Si in presa, ca si in politica, exista si baroni. Adica cei care au o pozitie. Nu neaparat ca o chestiune jignitoare la adresa cuiva. Este vorba de acei oameni care au si o pozitie si o tinuta dominanta in presa, bazata pe rolul si misiunile pe care le au, de conducatori de mari publicatii. Si cu o pozitie financiara mai puternica decat altii - in cazul de fata palmasii care sunt angajatii baronilor in presa romana". Potrivit organizatorilor, la manifestare au participat cotidianele Dimineata, Evenimentul Zilei, Ziua, Radio Romania Actualitati, TVR, TV Romania de Maine si o parte din presa locala.
Iliescu: Este nefiresc ca Parlamentul sa stabileasca o zi a presei
Presedintele Ion Iliescu a apreciat, joi seara, intr-o emisiune transmisa de postul public de televiziune, ca este nefiresc ca Parlamentul, ca institutie a statului, sa stabileasca prin lege Ziua Presei Romane, aceasta hotarare fiind atributul breslei jurnalistilor. Seful statului a precizat ca nu ar fi avut nici un fel de obiectie fata de initiativa legislativa privind instituirea Zilei Presei Romane, "daca nu ar fi existat o disputa in lumea celor carora li se adreseaza". "Daca era o chestiune convenita de toata lumea, nu era nici un fel de problema. Dar, daca a aparut o asemenea disputa, de ce s-o incitam, s-o alimentam si printr-o lege care sa treaca prin Parlament?", a adaugat presedintele Iliescu. El a mentionat ca exista Ziua Internationala a Presei. "Sa ramanem la aceasta Zi Internationala a Presei si cu asta sa terminam! Avem niste publicatii, avem niste aniversari, trebuie sa le cinstim, sa le onoram. Faptul ca avem presa in limba romana de 175 de ani merita consemnat, este o chestiune de mandrie, de traditie, pe care trebuie sa o cinstim cu totii. Dar de aici de ce sa cream artificial alte dispute?", a mai spus seful statului. Ion Iliescu a afirmat ca nu este nevoie ca asa ceva sa fie reglementat prin lege.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite