Surorile Zimmerman, soţiile premierului Sharon, s-au născut la poalele Tâmpei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul-ministru israelian, Ariel Sharon, are legături puternice cu Braşovul. El a fost căsătorit cu două surori, care îşi au originea în oraşul de la poalele Tâmpei, Margolit şi Lili,

Primul-ministru israelian, Ariel Sharon, are legături puternice cu Braşovul. El a fost căsătorit cu două surori, care îşi au originea în oraşul de la poalele Tâmpei, Margolit şi Lili, născute în anul 1930, respective 1935.
Margolit şi Lili Zimmerman (numele lor de fată) s-au născut într-o casă care se află chiar sub poalele pădurii de pe muntele Tâmpa, pe str. Castelului nr. 148. Tatăl lor a lucrat la viile fraţilor Schiel, cei care mai târziu au construit uzinele Hidromecanica. În anii ’40, cele două fete au părăsit România şi s-au stabilit în provincia Kfar Maalal, în apropiere de Tel Aviv. Tatăl celor două fete lucra la ferme, unde Margolit l-a întâlnit pe Ariel Scheinerman, care provenea dintr-o familie de imigranţi ruşi. În 1950, Ariel şi Margolit s-au căsătorit. Ea i-a dăruit un fiu, Gur, care a murit în octombrie 1967, în timp ce se juca cu puşca tatălui. Margolit a murit în 1962 într-un accident de maşină, iar în 1964 Ariel Sharon decide să se recăsătorească cu sora mai mică a primei soţii, Lili. Câţiva ani mai târziu s-au născut fii lor, Omrid şi Gileard. În urmă cu cinci ani, Lili a fost răpusă de cancer. Pentru Tiberiu Toth, liderul Comunităţii Evreieşti din Braşov, mariajul lui Ariel Sharon cu surorile Zimmerman nu este un lucru deosebit. Mai mult, acest lucru se găseşte chiar şi în Vechiul Testament, ştiut fiind că patriarhul Iacob, la rândul lui, s-a căsătorit cu două surori - Rachela şi Lea. Tiberiu Roth povesteşte că a avut onoarea să-i întâlnească pe soţii Lili şi Ariel Sharon în 13-18 iulie 1988, în timpul vizitei de la Braşov. Preşedintele comunităţii evreieşti spune că Ariel avea un farmec personal deosebit, care reuşeşte să acapereze mulţimile de la prima întâlnire. Despre Lili Sharon îşi aminteşte că era o femeie foarte frumoasă şi deosebit de cultă, care vorbea fluid româneşte, deşi plecase de mult timp din ţară. Lili Sharon a fost apreciată drept unul dintre cei mai înţelepţi consilieri ai premierului Sharon. Ea a studiat pictura la Institutul de Artă "Avni", fiind considerată o protectoare a artiştilor tineri care emigrau din fosta Uniune Sovietică. În scurta trecere prin Braşov, Ariel şi Lili Sharon au fost primiţi de membrii comunităţii la Sinagoga din Poarta Şchei. A fost o seară liniştită, în care corul evreiesc a susţinut un spectacol de excepţie pentru familia premierului Sharon.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite