Suprareglementarea loveşte firmele mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de alimente şi prestatorii de servicii medicale intră sub incidenţa celor mai multe acte normative naţionale şi europene. Din 24 de domenii monitorizate de agenţia Point Public Affairs, cel puţin jumătate sunt supuse unor reglementări ce provoacă pierderi firmelor.

Pe primul loc într-un clasament al domeniilor reglementate excesiv, prezentat ieri de către specialiştii Point Public Affairs (PPA), se află sectorul farmaceutic, care în anul 2008 „a fost afectat grav de instabilitatea legislativă, pe fondul unui climat puternic electoral“.

Potrivit PPA, cele aproape 80 de acte normative, dintre care mai bine de jumătate cu impact financiar asupra societăţilor ce activează în acest domeniu, au provocat pierderi de peste 100 de milioane de euro companiilor din sectorul farma.

Autorii studiului au monitorizat în total 24 de domenii, printre care, pe lângă cele din Top 10, s-au regăsit cele de băuturi răcoritoare, construcţii şi materiale de construcţii, cosmetice, industriile auto, chimică, extractivă, metalurgică, textilă, mass-media şi publicitate, prelucrarea lemnului, silvicultură, transport, turism şi tutun.

Autorităţile au expertiză insuficientă

Domeniile care s-au confruntat în 2008 cu instabilitatea legislativă sunt cel farmaceutic şi cel de servicii medicale. „Acest lucru denotă nu doar expertiză insuficientă a autorităţii publice, ci şi caracterul imatur al pieţelor respective“, comentează specialiştii.

De asemenea, sectoarele agricol, ­zootehnic şi alimentar, pentru care au fost adoptate în 2008 zeci de directive şi regulamente de către instituţiile europene, „sunt supuse fenomenului de hiperreglementare“.

Criteriile avute în vedere la stabilirea Top 10 au ţinut cont de normativele naţională şi europeană adoptate în anul 2008, de existenţa unei autorităţi de reglementare în domeniile analizate, de necesitatea existenţei unor autorizări speciale pentru funcţionare, precum şi de măsura în care activităţile respective se constituie în serviciu public.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite