Suplimente pentru un copil genial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poate alimentaţia să crească IQ-ul unui copil? Specialiştii răspund afirmativ. Potrivit acestora, anumite componente pot creşte performanţele intelectuale. Mulţi părinţi visează ca

Poate alimentaţia să crească IQ-ul unui copil? Specialiştii răspund afirmativ. Potrivit acestora, anumite componente pot creşte performanţele intelectuale.


Mulţi părinţi visează ca odrasla lor să devină un "copil minune", capabil de performanţe intelectuale remarcabile. Secretul "reţetei" miraculoase care poate ridica nivelul coeficientului de inteligenţă (IQ) al oricărui copil este însă la îndemâna oricui părinte. Până la vârsta de 10 ani, când se definitivează circuitele neuronale din creier, părinţii au posibilitatea de a îmbunătăţi performanţele intelectuale ale copiilor lor, cu ajutorul unor vitamine, minerale şi suplimente nutritive.


Faptul că anumite substanţe pot influenţa procesele cerebrale a fost demonstrat de altfel şi de specialiştii britanici de la Universitatea Oxford, relatează BBC. În urma unor teste, aceştia au descoperit că suplimentele nutritive - vitamine şi ulei de peşte bogat în acid omega-3 - scad agresivitatea copiilor.


Din multitudinea de suplimente nutritive, câteva reprezintă principalele "ingrediente" ale reţetei micului geniu. Vitamina C - necesară în transmiterea mesajelor chimice dintre neuronii implicaţi în menţinerea atenţiei. Nivelul vitaminei C din sânge este direct proporţional cu nivelul IQ-ului. De aceea, este indicat ca din hrana zilnică a celor mici să nu lipsească citricele sau merele proaspete.


Vitaminele B1, B5, E şi potasiul sunt necesare pentru sinteza acetilcolinei - un "poştaş" chimic care transportă mesajele între neuroni. Administrate zilnic, acestea cresc IQ-ul cu aproape două-trei puncte. Cea mai mare cantitate de vitamine din complexul B se găsesc în germenii de grâu nedecorticat, pâinea integrală, cereale şi drojdia de bere.

De aceea, la micul dejun este recomandată o porţie de cereale. Acizii graşi - omega 3 - se găsesc în special în grăsimea de peşte, dar sunt fabricaţi şi de organismul uman. Acizii omega 3 - mai ales dacă sunt administraţi în primii ani de viaţă - cresc performanţele intelectuale şi nivelul IQ-ului.

Iodul - element esenţial în buna funcţionare a glandei tiroide, are un rol important în dezvoltarea normală a creierului şi a capacităţilor intelectuale. Fosforul - din lapte, brânză, fructe uscate şi ou, dar mai ales din peşte şi scoici - intervine în buna funcţionare a neuronilor şi în fabricarea învelişului de mielină (o teacă protectoare a neuronilor) al acestora. Fierul are, la rândul său, un rol foarte important în desfăşurarea proceselor mentale. Copiii care au deficit de fier sunt mai "lenţi"în gândire şi în mişcări.


DMAE (2-dimetilaminoetanolul) este o moleculă care se găseşte în organismul scrumbiilor şi sardinelor sau în preparatele sintetice şi care creşte sinteza de acetilcolină. DMEA determină creşterea coeficientului de inteligenţă al copiilor. Colina intră în compoziţia celui mai important mesager chimic al creierului, acetilcolina. Se găseşte în special în preparatele cu lecitină.

Pentru întreţinere, medicii recomandă câte două capsule de lecitină (care conţin şi colină), de trei ori pe zi. Suplimentele cu colină cresc capacitatea de memorare.
Evident că pentru fiecare copil în parte regimul alimentar trebuie adaptat individual, în funcţie de metabolismul acestuia şi de ritmul lui de viaţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite