Super Bowl, super show

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pittsburgh Steelers şi Arizona Cardinals vor juca pe 1 februarie a 43-a ediţie a finalei NFL. Sezonul NFL 2008 ajunge la apogeu într-unul dintre cele mai urmărite evenimente sportive mondiale. Meciul este transmis în România de Sport 1, duminică, de la ora 0.30.

Într-unul din discursurile sale înainte de începerea sezonului, un antrenor din NFL le spunea elevilor săi în vestiar: „Domnilor, vreau să vă gândiţi la un singur cuvânt tot sezonul.

Un singur cuvânt trebuie să aveţi în minte, unul singur: Super Bowl”. Dincolo de ironicul frazei, adevărul pe care îl conţine este de necontestat. Jucători, antrenori, staff, fani, sponsori, televiziuni, toţi visează să ajungă aici, în Super Bowl.

În meciul care anul acesta se va juca pe Raymond James Stadium din Tampa, Florida, Pittsburgh Steelers, care a câştigat de cinci ori trofeul Vince Lombardi, oferit campioanei, va avea în faţă o echipă care ajunge pentru prima oară în ultimul act, Arizona Cardinals.

Deşi una dintre formaţiile care s-a numărat printre membrii fondatori ai ligii profesioniste de fotbal american, NFL, în 1920, Cardinals este considerată una dintre cele mai slabe formaţii din istorie. Ei nu au reuşit în ultimii 60 de ani decât 5 victorii în playoff, dintre care trei în acest sezon.

Acum însă, bazându-se pe viteza wide-receiver-ului Larry Fitzgerald şi pe precizia paselor quarterback-ului Kurt Warner, „The Cards” speră să provoace surpriza.

Arma principală a celor de la Steelers este apărarea, fiind bine cunoscuţi pentru celebra „Steel Curtain” (Cortina de Oţel) care le-a adus cele patru titluri de campioană din anii de glorie 1974, 1975, 1978, 1979, dar şi pe ultimul, cel din 2005.

Interesant este că cele două echipe au alcătuit pentru un sezon, în 1944, aceeaşi formaţie, numită PittCards, din cauza faptului că loturile erau din ce în ce mai reduse prin recrutarea tinerilor în armata americană.

Super Bowl-ul, mai tare ca criza

Atunci când vine vorba de cel mai tare spectacol al americanilor, până şi criza economică este uitată. Super Bowl-ul este afacerea anului pentru televiziunea care transmite evenimentul şi de aceea cele trei mari posturi NBC, CBS şi FOX găzduiesc alternativ acest meci.

2009 este anul NBC-ului, care a luat o decizie considerată riscantă, în condiţiile anunţatei crize, ridicând preţul a 30 de secunde de publicitate la fabuloasa sumă de  3.000.000 de dolari. Însă, la doar câteva luni de la lansarea ofertei, majoritatea sloturilor din timpul meciului erau deja vândute, iar cele care au rămas libere se vor vine la un preţ şi mai mare.

Chiar dacă unii giganţi precum General Motors sau FedEx eu sărit peste ediţia din acest an, companii precum Pepsi sau Anheuser-Busch, cel mai mare producător de bere din SUA (mărcile Bud-Light, Budweiser sau Skol) au achiziţionat deja mai multe sloturi de câte 30 de secunde.

Spectacol şi televiziune

Show-ul din teren este completat, ca de obicei, de concertul de la pauza mare. După ce anul trecut U2 şi Green Day au oferit un recital magic, anul acesta, pe scenă vor urca Bruce Springsteen şi The E Street Band, un grup de acompaniament care de-a lungul anilor s-a aflat alături de superstaruri ca Bob Dylan, MeatLoaf, Sting, Tracy Champan sau David Bowie.

Pe lângă meciul propriu-zis, NBC-ul a pregătit o transmisiune maraton care va dura în total, până la momentul începerii partidei, opt ore.

Super Bowl 2009 va fi unul din ultimele evenimente majore din SUA care va fi transmis în mod „analog” înainte ca, pe 17 februarie, întreaga naţiune americană să facă tranziţia către televiziunea digitală (DTV). Această transformare este considerată cel mai mare pas înainte de la apariţia televizorului color.

image

Trofeul Vince Lombardi răsplăteşte câştigătoarea NFL 




image

Inelele campionilor din 2008, jucătorii de la New York Giants




image

Stadionul Raymond James, cel care va găzdui Super Bowl 2009




image

U2 şi Green Day au con-certat în pauza finalei de anul trecut




image

Al Michaels (stg.) şi John Madden vor comenta Super Bowl 2009

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite