Sună clopoţelul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flori, sarafane, cămăşuţe cadrilate şi multe emoţii - ingredientele primei zi de şcoală
Flori, sarafane, cămăşuţe cadrilate şi multe emoţii - ingredientele primei zi de şcoală

De la pici şi până la liceeni, elevii din România încep azi sezonul şcolar 2012-2013. Clasa pregătitoare şi Bacalaureatul profesional sunt modificările majore ale noului ciclu din învăţământ.

Anul şcolar 2012-2013 începe azi, cu o săptămână mai târziu faţă de data anunţată iniţial. Practic, acest an şcolar are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 178 de zile lucrătoare. Pentru clasele terminale din învăţământul liceal, anul şcolar are 37 de săptămâni (33 de săptămâni - cursuri, 4 săptămâni - examenul de Bacalaureat).

Cursurile claselor terminale se încheie la data de 31 mai 2013. Pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni (35 de săptămâni - cursuri, o săptămână - Evaluarea Naţională). Cursurile claselor a VIII-a se încheie la data de 14 iunie 2013. Tezele din semestrul I se susţin până la data de 30 noiembrie 2012, iar cele din semestrul al II-lea se vor da până la data de 25 mai 2013.

În cursul acestui an şcolar, elevii vor avea o săptămână în care vor face cunoştinţă cu o perioadă şcolară aparte. Astfel, intervalul 1-5 aprilie va fi dedicat activităţilor educative extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului numit „Să ştii mai multe, să fii mai bun!". În săptămâna respectivă nu se vor organiza cursuri conform orarului obişnuit. Copiii preşcolari sau elevii vor participa la diverse activităţi extraşcolare, menite să  le pună în valoare talentele.

Premieră: clasa pregătitoare

Premiera acestui an şcolar o reprezintă introducerea clasei zero. Statisticile arată că există peste 127.000 de „absolvenţi" de grădiniţă care vor trece în etapa următoare. Ei vor fi repartizaţi în 5.500 de săli dotate, în cea mai mare parte, cu mobilier „mărimea pici", unde vor fi preluaţi de peste 8.700 de profesori. Bobocii vor studia opt materii (printre care comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educaţie pentru societate, educaţie fizică şi sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual şi religie). Copiii nu vor primi note sau calificative, ci vor învăţa jucându-se.

Mai stresaţi vor fi elevii din clasele a IV-a şi a VI-a, care vor trebui să dea teste pentru evaluarea cunoştinţelor. Momentan, Ministerul Educaţiei nu a emis un ordin de organizare a acestor examene.

Evaluarea Naţională pentru elevii din clasa a VIII-a nu a suferit modificări: vor exista două probe scrise. Înscrierile au loc în perioada 5-9 iulie (prima etapă) sau în 17 iulie (a doua etapă). Este posibil ca la admitere să nu se ţină cont de mediile multianuale, însă acest lucru nu ar fi corect faţă de elevi, susţin profesorii. Metodologia este în curs de redactare. În cazul absolvenţilor de liceu se ştie clar că mediile din anii de liceu nu vor fi luate în considerare la admiterea la facultate, începând chiar cu anul şcolar 2012-2013. 



Două tipuri de Bac

Varianta clasică a examenului de Bacalaureat nu va suferi modificări, însă modificarea importantă, dar neaprobată deocamdată, se referă la introducerea Bacalaureatului profesional. Avantajul acestui examen este acela că le oferă proaspeţilor absolvenţi acces pe piaţa muncii, însă aceştia nu vor mai putea urma o facultate. Pentru Bacul profesional, elevii vor susţine, pe lângă probele de competenţe, un proiect şi o probă practică, precum şi o lucrare scrisă la educaţia antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susţinut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia. Elevii pot da ambele examene într-un an, primul fiind cel profesional.

info
info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite