Summitul ţărilor care pot dispărea sub ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele mici care se află pe teritoriul insulelor din largul oceanelor vor fi şterse de pe faţa Pământului dacă nu va fi stopat fenomenul încălzirii globale. Nivelul apelor oceanului

Statele mici care se află pe teritoriul insulelor din largul oceanelor vor fi şterse de pe faţa Pământului dacă nu va fi stopat fenomenul încălzirii globale. Nivelul apelor oceanului planetar este în creştere, iar insulele de mică altitudine riscă să fie înghiţite.

Delegaţi din 26 de state, printre care se numără Tuvalu, Micronesia, Palau şi Kiribati, s-au întâlnit pentru două zile şi au stat de vorbă, sperând că împreună vor reuşi să sensibilizeze marile puteri ale globului în încercarea de a stopa încălzirea globală.

Ministrul mediului din insula Fiji, Bernadette Rounds Ganilau, a declarat într-un cadru oficial că graniţele statului său sunt serios ameninţate de creşterea nivelului mării, ce este din ce în ce mai vizibilă. Deja hectare întregi de culturi se află sub valuri, iar clădirile riscă să fie inundate.

"Timpul nu ne iartă, iar cetăţenii noştri au dreptul la viaţă şi au nevoie să-şi cultive pământurile pentru a supravieţui. Noi nu ne numărăm printre marii poluatori ai lumii, dar suntem nevoiţi să suportăm consecinţele", a mai spus Ganilau.

La Bali îşi vor spune păsul

Statele mici care riscă să se piardă sub valurile mării vor participa şi la marele summit din luna decembrie, din Bali, unde vor veni toţi lideri lumii. Ele şi-au propus să supună atenţiei acestora drama prin care trec din cauza efectului gazelor de seră, în speranţa că acest fenomen va fi stopat.

Miniştrii din peste o sută de ţări sunt aşteptaţi la Bali, iar scopul declarat al acestei întâlniri este negocierea unui nou tratat ecologic, care să-l prelungească pe cel de la Kyoto, ce expiră în anul 2012. "Sperăm ca liderii care vor veni în decembrie să ne ia în serios problemele", a subliniat unul dintre reprezentanţii Misiunii Permanente din Insulele Comore, în cadrul Naţiunilor Unite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite