Summit al Ligii Arabe, în "cătarea" navelor din Golf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii arabi reiau o mai veche iniţiativă de pace pentru conflictele din Orientul Mijlociu exact în timp ce în Golful Persic americanii şi iranienii îşi arată armele Liderii a 21

Liderii arabi reiau o mai veche iniţiativă de pace pentru conflictele din Orientul Mijlociu exact în timp ce în Golful Persic americanii şi iranienii îşi arată armele

Liderii a 21 dintre cele 22 de state ale Ligii Arabe - colonelul Gaddafi boicotează prezentul summit - s-au reunit, ieri, la Riad, pentru a readuce în actualitate un plan de pace în Orientul Mijlociu vechi de doi ani.

Respinse de Israel la acea vreme, dar socotite valide de actualul premier Ehudd Olmert, vechile propuneri ale Arabiei Saudite privesc retragerea statului evreu între frontierele cucerite până în 1967 şi crearea unui stat palestinian, cu capitala în Ierusalimul de Est - în condiţiile întoarcerii refugiaţilor palestinieni. Reunite în Declaraţia de la Beirut, aceste solicitări sunt balansate de cererea ca toate statele arabe să stabilească "relaţii normale" cu Israelul - "ceea ce ar considera închis conflictul istoric israelo-arab". De sunat, sună bine. Până colo, colindaţi de Condoleezza Rice în chiar ajunul summitului panarab, Ehud Olmert şi Mahmud Abbas au convenit să se întâlnească, măcar o vreme, la fiecare două săptămâni ca să reia chestiunile în perpetuu litigiu. Deci, mai nimic nou pe frontul diplomatic american din Orientul Mijlociu. De aceea, cel puţin arabii urmăresc cu mare interes noul rol regional asumat de Arabia Saudită.

În afara chestiunii palestiniene, iniţiativele diplomatice saudite au mai abordat în ultima vreme alte trei dosare de foc. Luna trecută, acordul de la Mecca a forjat transformarea violenţelor Hamas-Fatah în guvern palestinian de uniune naţională. Apoi, conferinţa de la Bagdad asupra evitării unui colaps şi mai total în Irak a pus cărţile actorilor regionali şi internaţionali pe aceeaşi masă verde - negocierile vor continua la Istanbul, în aprilie. Ultimul impas abordat de Riad este deblocarea situaţiei din Liban, divizat între opoziţia şiită, inspirată de Siria şi Iran, şi guvernul sunnit, susţinut de monarhia saudită. Analiştii regiunii spun că până acum Siria a blocat încercările Iranului şi Arabiei Saudite de a debloca situaţia de la Beirut. Este spectaculoasă, de aceea, întâlnirea, cu uşile închise, dintre regele Abdullah şi preşedintele al-Assad, imediat înaintea prezentului summit al Ligii Arabe. În spatele acestor uşi întredeschise de Riad stă prinţul Bandar bin Sultan, sfătuitorul în ale diplomaţiei al monarhiei saudite.

Marina americană împânzeşte Golful

După ce exerciţiile navale ale Iranului, în curs, au provocat deja un grav incident în Golful Persic, prin arestarea celor 15 britanici, SUA încing şi mai tare atmosfera apelor încărcate de petrol prin cele mai ample manevre maritime locale de la atacarea Irakului, în 2003. Fiecare dintre cele două grupuri de atac americane aflate acum în Golf include un portavion, un submarin şi patru fregate sau distrugătoare - manevrate de 100.000 de militari, care simulează lovirea unor nave de suprafaţă şi adâncime plus găsirea minelor marine. Desigur, SUA declară că suta de avioane ridicate de pe punţi nu vizează Iranul. Comandantul Flotei a cincea din Bahrain a asigurat că desfăşurarea de forţe este dedicată "stabilităţii şi securităţii regionale". Cele două grupuri americane au fost utilizate până acum pentru susţinerea campaniilor din Irak şi Afganistan - din Golf însă nu se poate zbura în Afganistan, decât peste Iran.

Cu americanii în prag, Emiratele Arabe încearcă să se menţină în afara unui conflict armat americano-iranian pe care serviciile ruseşti îl urmăresc acum şi la sol. Preşedintele Khalifa bin Zayed al-Nuhayyan a avertizat deja că ţara sa nu va fi o trambulină pentru atacarea niciunui alt stat, mai cu seamă a celor islamice vecine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite