Sueta la o cafea - Am nostalgia meselor cu Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- recunoaste Cristi Tabara

Cristian Tabara ar fi fost cu siguranta un preot cu har, la care enoriasii ar fi venit cu sufletul deschis. A renuntat la patrafir si a ales televiziunea. N-are parohie, are, in schimb, milioane de telespectatori si foarte multi admiratori. Care-l apreciaza pentru ca este un om cu o intelegere mai larga a vietii si pentru blandetea sa exterioara.
- Cu ce impresii ai ramas, din punct de vedere jurnalistic si uman, dupa incheierea primei parti a campaniei "Te vezi la Stirile Pro TV"?
- Campania, care a inceput in toamna anului trecut, continua si, datorita ei, eu si echipa mea batem tara in lung si in lat pentru a-i gasi printre anonimi pe cei mai de succes romani, pe cei care si-au implinit un vis incredibil sau au trait experiente iesite din comun. Din punct de vedere jurnalistic, am convingerea ca cei care fac aceasta meserie doar din redactie si nu ies mai des pe teren nu mai ajung sa cunoasca Romania reala, cu oamenii ei, cu viata de zi cu zi. Acestia risca sa pateasca precum unii politicieni, care fac politica doar de cabinet si nu stiu niciodata ce se petrece exact cu aceia pe care ii reprezinta. Cred ca este o problema, mai ales in cazul ziaristilor care se rezuma la munca de redactie, pentru ca atunci ei ajung sa faca presupuneri, sa inventeze, sa brodeze pe marginea unui subiect pe care nu au reusit sa-l cunoasca in amanunt. Din punct de vedere uman, experienta acumulata in aceasta campanie si intalnirile cu oamenii din tara mi-au intarit speranta cu privire la viitorul Romaniei. Oamenii din provincie sunt mai responsabili. La Bucuresti, goana dupa capatuiala este aproape iresponsabila, dar in alte orase din tara am remarcat cu placere ca exista inca raspundere sociala. Ii preocupa curatenia, spatiul verde, au multa atentie pentru tot ceea ce ii inconjoara.
- Interviul cu parintele Teofil de la Sambata de Sus a fost unul ca intre teologi?
- Eu am facut abstractie de faptul ca sunt teolog si m-am dus la parintele Teofil ca un muritor de rand, care are pacate, care are slabiciuni si care mai are multe de aflat de la oameni intelepti. Am avut surpriza sa constat ca, desi parintele este orb, "vede" mult mai bine decat multi dintre noi realitatile vietii. Iti gasesti cu greu cuvintele pentru a descrie un astfel de om. Are un har fabulos. Studentii se inghesuie sa-l asculte, iar el are un fel special de a vorbi. Uneori e neasteptat de plin de umor. Tin minte o intrunire la care participa. Se tinea in aula Facultatii de Drept din Bucuresti. Sala era plina ochi, oamenii stateau si in picioare sa-l asculte. I se puneau multe intrebari, iar una dintre ele a fost: "E prostia un pacat?". Raspunsul lui a fost formidabil: "Nu, prostia e un necaz"... Am fost intrebat daca nu m-a chestionat cu privire la faptul ca am optat pentru jurnalism si nu-mi fac meseria de preot. Nu s-a intamplat asa ceva, pentru ca parintele intelege ca fiecare om are drumul sau in viata pe care trebuie sa il urmeze...
- Regreti vreodata ca nu profesezi ca preot?
- Da, regret adesea. Desi toata lumea imi spune ca genul meu de munca imi ofera avantajul de a putea sa "pastoresc" mult mai multa lume, ca am o parohie ceva mai mare decat una obisnuita, eu totusi imi dau seama ca nu pot sa dau oamenilor sfanta imparta-sanie. Si sunt constient de faptul ca nu poti converti pe nimeni cu vorba ci, eventual, cu fapta...
- Ai o emisiune noua la Pro Cinema, "Cristi Tabara pe ei". "Taberi" pe invitatii tai?
- Este o emisiune pe de o parte experimentala, iar pe de alta paradoxala. In primul caz, ma refer la faptul ca este greu sa faci o emisiune care combina radioul cu televiziunea, la miezul noptii, cand majoritatea posturilor dau emisiuni interzise copiilor sub 16 ani. In alta ordine de idei, se stie ca oamenii asteapta de la talk-show-uri scandal, mai multa agitatie in platou, ori la mine in emisiune este destul de multa liniste. Din acest punct de vedere este posibil ca unii dintre telespectatori sa fie dezamagiti.
- Am vazut ca si MM Stoica a fost extrem de calm cand l-ai avut invitat, dupa incident? Ti s-a spovedit in direct, a recunoscut ca a gresit?
- Recunoscuse deja, in multe alte interviuri date dupa iesirea lui de pe stadion, faptul ca a gresit. Pe de alta parte, eu sunt un tip calm, asezat, ponderat, asa ca transmit si invitatilor mei acest lucru. In plus, ma simt bine in prezenta oricaruia dintre invitatii mei si acest lucru probabil se vede. Repet, nu stiu cat le place acest lucru iubitorilor de talk-show, care sunt obisnuiti sa vada dezbateri cu oameni nervosi, care ridica tonul...
- Ai prezentat "Stirile PRO TV" intr-o vreme. Regreti acea perioada?
- Nu regret aproape deloc, pentru ca prefer munca de teren in loc de cititul unui prompter. Ti-am spus ca ma fascineaza contactul direct cu oameni de tot felul, comunicarea. Stirile au valoarea lor, dar cred ca acum, in goana dupa senzational si dupa rating, cantam prea mult in struna acelora care doresc sa afle informatii despre tot felul de lucruri neinteresante.
- Esti o vedeta oarecum atipica, nu apari prin ziare si reviste doar pentru ca te plimbi obligatoriu la orice eveniment monden. Totusi, publicul te iubeste...
- Da, nu ma aliniez la genul de viata pe care o au de obicei vedetele. Nu ma intereseaza in mod special evenimentele mondene, si, recunosc, nu dau prea multa importanta amanuntelor legate de moda sau trenduri. Dar stiu ca exista o simpatie a publicului fata de mine, desi ea nu se manifesta neaparat in rating.
-Te deranjeaza acest lucru?
- Pe mine, personal, nu ma deranjeaza. Asta pana nu-i va deranja pe sefi (rade cu placere, in stilul sau inconfundabil).
- Ai nostalgia emisiunilor culinare cu Radu Anton Roman?
- Da, si chiar mi-ar placea sa mai colaboram, dar uite ca au aparut alte proiecte si nu mai este timp! Pot sa spun ca m-am simtit foarte bine in acele emisiuni, dar nu cum s-ar putea crede, ca era datorita preparatelor culinare deosebite, ci pentru ca am inteles ca ce facea Radu in emisiune era antropologie culturala. Ii puteai cunoaste pe romani prin intermediul unei farfurii de mancare...

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite