Sudul SUA, pe picior de razboi cu Rita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici nu a ajuns uraganul Rita in sudul SUA ca deja s-au inregistrat primele victime. Circa 20 de persoane si-au pierdut viata, iar altele au fost ranite, ieri, in momentul in care un autobuz plin cu

Nici nu a ajuns uraganul Rita in sudul SUA ca deja s-au inregistrat primele victime. Circa 20 de persoane si-au pierdut viata, iar altele au fost ranite, ieri, in momentul in care un autobuz plin cu persoane in varsta evacuate a luat foc pe o autostrada aglomerata din Dallas, statul Texas. Directorul Centrului Na--tional al Uraganelor, Max Mayfield, a avertizat ca Rita ar trebui sa ajunga astazi in regiunea cuprinsa intre Galveston, Texas, si granita cu Louisiana. Houstonul arata ca un oras parasit. Patru milioane de locuitori s-au ,evaporat", iar cei care s-au hotarat sa ramana s-au baricadat in casa, dupa ce si-au facut provizii. Magazinele si-au tras si ele obloanele.
Cozi de 160 de km pe autostrazi
Peste un milion de oa-meni de pe coasta Golfului Mexic si-au parasit locuintele. Din aceasta cauza s-a creat o coada de masini pe o distanta de 160 km, care se intinde la nord de Houston, in timp ce alte vehicule blocau soseaua care duce la Portul Galveston. Caldura foarte mare se adauga la disconfortul celor care vor sa paraseasca zona. Zborurile spre Houston au fost suspendate.
Benzinariile au ramas fara combustibil
Mai multe rafinarii care proceseaza in jur de trei milioane de barili de petrol pe zi sunt amenintate de Rita. Intre-ruperea activitatii acestora ar putea provoca o crestere a pretului benzinei. Benzinariile de pe autostrazile principale din jurul oraselor Houston si Beau-mont, spre est, sunt pe punctul de a ramane fara combustibil. Ministerul Afacerilor Externe ii avertizeaza pe cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in cursul ur-matoarelor zile in zona de sud a Statelor Unite - statele Texas si Louisiana - si pe rezidenti sa ur-mareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile americane si sa isi ia toate masurile de siguranta personala, inclusiv in ceea ce priveste aprovizionarea cu apa si mancare pentru o perioada de cateva zile. MAE recomanda cetatenilor romani care au rude sau cunostinte in aceasta zona a SUA sa incerce sa ia legatura cu acestea cat mai curand posibil, deoarece este de asteptat ca impactul ura-ganului Rita sa afecteze sis-temele de co-municatii. La Directia Consulara din MAE vor functiona doua linii telefonice (319-6870 si 319-6871), la dispozitia publicului, pentru a prelua apeluri de la persoanele care au rude sau cunostinte in zona afectata de uragan si nu reusesc sa ia legatura cu acestea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite