Sudanezii au ieşit în stradă să ceară executarea profesoarei acuzate de blasfemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de musulmani sudanezi au protestat astăzi la Khartoum, cerând condamnarea la moarte a profesoarei care a permis unui elev de şapte ani să-şi boteze ursuleţul de pluş Mahomed.

Mii de musulmani sudanezi au protestat astăzi la Khartoum, cerând condamnarea la moarte a profesoarei care a permis unui elev de şapte ani să-şi boteze ursuleţul de pluş Mahomed.

Mulţi dintre protestatari erau înarmaţi cu bâte, săbii şi cuţite şi, potrivit cotidianului The Times, i-au ameninţat cu moartea pe jurnaliştii prezenţi.

Protestele au loc la o zi după ce profesoara britanică acuzată de blasfemie a fost condamnată la 15 zile de închisoare, urmate de deportarea din Sudan.

Surse citate de The Times afirmă că, în timpul procesului care a ţinut opt ore, ea şi-a apărat cauza în lacrimi, subliniind că nu a vrut să insulte Islamul şi că elevul de şapte ani a ales singur numele pentru ursuleţ.

Gillian Gibbons, în vârstă de 54 de ani, va sta doar zece zile intr-o inchisoare sudaneza, cinci zile petrecând deja în arestul poliţiei, cât timp era anchetată.

Profesoara urmează să fie mutată la închisoarea de femei Omdurban, aflată într-o suburbie a capitalei Khartoum. Condiţiile de detenţie vor fi foarte dure, deoarece în închisoarea construita pentru 200 de persoane sunt înghesuite peste 1200 de femei, care stau cate 30 într-o celulă.

În tot acest timp însă, britanicii continua sa facă eforturi pentru a o salva pe Gillian Gibbons. Lordul Ahmed, primul nobil britanic musulman, a plecat în această dupa amiază la Khartoum, într-o încercare personala de a o elibera pe profesoara originară din Liverpool. Influenţa pe care el o are în lumea musulmană a rămas una dintre ultimele speranţe ale lui Gillian Gibbons de a scăpa de iadul închisorii sudaneze.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite