Suceava: 13.000 de suceveni îşi caută de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul mediu net a crescut uşor, dar slujbele sunt greu de găsit

Rata şomajului din judeţul Suceava a ajuns în martie la 5,15%, în creştere cu 0,27% faţă de luna precedentă.

Valul de disponibilizări, care a trecut la sfârşitul anului 2008 peste mai multe dintre societăţile mari, afectează în mod neplăcut mii de suceveni. Numărul şomerilor din judeţ a ajuns la peste 13.000 de persoane, dintre care doar 7.425 primesc ajutor de şomaj. Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, rata şomajului din luna martie este 5,17%, în creştere cu 0,27% faţă de februarie.

„Acum este perioada când patronii pun condiţii înrobitore pentru că ştiu că forţa de muncă e la discreţie. Eu prefer să mor de foame decât să îşi bată cineva joc de munca mea”, a spus Viorel Sărăţeanu, web-designer. În luna martie, 631 de şomeri au ieşit din evidenţele agenţiei de încadrare în muncă, număr în creştere uşoară faţă de anii precedenţi.
În timp ce concedierile sunt în creştere, numărul de locuri de muncă este foarte mic. „Primim notificări privind disponibilizări de la agenţi economici din mai toate domeniile de activitate. Anunţurile vin aproape zilnic, iar concedierile se înmulţesc de la lună la lună”, a declarat Constantin Şuvăr, directorul AJOFM Suceava.

2.535 de persoane concediate colectiv

„Dacă luna mai era echivalentă în anii trecuţi cu finalul perioadei când se mai făceau angajări, acum nici nu se pune problema. Nu sunt locuri de muncă şi se merge foarte greu în toate domeniile de activitate”, a adăugat Constantin Şuvăr. Dintre noii şomeri, 2.535 sunt încadraţi la categoria disponibilizări colective, provenind de la societăţi cu peste zece angajaţi.

Alţi 1.724 de şomeri provin de la societăţi care au dat afară mai puţin de zece oameni, iar 736 fac parte din categoria persoanelor fizice autorizate care şi-au încetat activitatea, precum şi a sucevenilor care rămân pe drumuri în alte judeţe.

Salariul net, mai mare cu 29 de lei

Câştigul salarial mediu net în februarie 2009 în judeţul Suceava a fost cu 22% mai mic decât cel naţional, de 1.358 lei. Valoarea câştigului mediu net înregistrat în Suceava a fost de 1.059 lei, cu 29 de lei mai mult decât cel evidenţiat în prima lună a anului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite