Mama lui Filaret Moţco, românul ucis în Afganistan: „Ni s-a spus că ONU se va ocupa de tot, dar ONU nu va plăti şi viaţa copilului meu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expert în managementul conflictelor, Filaret Moţco a fost ucis de afganii furioşi, după ce un pastor a incendiat un Coran în SUA. Familia lui Filaret Moţco este încă în stare de şoc. Nu pot crede că mezinul se va întoarce acasă mutilat, în sicriu.

Filaret Moţco (43 de ani) nu era un funcţionar oarecare în cadrul Misiunii ONU în Afganistan. Originar din Câmpulung Moldovenesc, românul era locţiitor al şefului biroului reional de la Mazar-I-Sharif şi era expertul politic cu rangul cel mai înalt din cadrul biroului.

Pe parcursul celor 11 ani de carieră ca funcţionar internaţional, românul a mers în misiuni în Kârgâztan, Cecenia şi Tadjikistan ca reprezentant al OSCE şi ONU. Acum se afla a doua oară în misiune în Afganistan, după ce Moţco a lucrat şi la biroul din Kandahar.

Suna săptămânal acasă

Casa părintească a lui Filaret Moţco era ieri încă amorţită de durere. Mama sa, Eudochia (83 de ani), şi sora mai mare a românului ucis în Afganistan, Maria (60 de ani), nu puteau crede că mezinul familiei nu mai este. „Ultima dată am vorbit duminica trecută cu el la telefon. Suna în fiecare weekend acasă. Ne-a întrebat dacă reuşim să ţinem post. El respecta aceste obiceiuri, ca toată familia", spune femeia.

image

Încă nu ştie când îşi va înmormânta fiul şi nici din ce bani. „Ni s-a spus că ONU se va ocupa de tot, dar ONU nu va plăti şi viaţa copilului meu", spune cu amărăciune Eudochia.

A crescut cinci copii: Maria, Nicolae, Ion, Rodica şi Filaret. Cel mai mic a plecat prin şcolile din ţară şi străinătate, dar în fiecare an, de Crăciun şi de Paşte, se întorcea acasă, la Izvoarele Sucevei.

„A venit în octombrie şi de asta nu s-a mai întors în decembrie 2010. A fost singura dată când a lipsit de Sărbători", îşi aminteşte mama. Era mândră de fiul care a studiat la Moscova şi muncea peste hotare, dar cel mai mult se bucura când îl vedea la poarta casei. „Sper să-l înmormântez acasă. Vreau să-l am aproape. Nu m-am gândit că acesta îi va fi sfârşitul", spune femeia, văduvă de 18 ani.

image


Maria Mariseac (60 de ani), cea mai mare dintre fraţii Moţco, spune despre Filaret că era o fire exigentă. „Era un bun bucătar, îi plăcea să gătească, iar până în clasa a VIII-a cosea goblenuri şi făcea macrameuri. Cariera era pe primul loc pentru el, cred că de asta nu s-a căsătorit", a spus Maria (foto).

image

Sora lui Filaret spune că a pierdut toate fotografiile şi obiectele lucrate de acesta într-un incendiu de acum două luni, în urma căruia i-a ars şi casa. Ca un făcut, singura imagine cu cel mai mic dintre fraţi rămasă în casa părintească este de la o întâlnire ONU. 

Presimţire sumbră

Rodica Moţco (48 de ani), o altă soră de-a lui Filaret care locuieşte la Arad, povesteşte că atunci când a auzit prima dată ştirea despre atacul din Afganistan a avut o presimţire sumbră.

„Eram la serviciu şi ascultam ştirile. Am început să dau telefoane şi mă rugam să nu fie adevărat. Mi s-a spus că nu i se va face public numele până în momentul în care o anunţăm pe mama, care are 83 de ani. Este groaznic ca o mamă să-şi îngroape fiul, care era un exemplu pentru mulţi. Îmi este frică că nu va rezista", a spus femeia.

Sora lui spune că bărbatul a făcut şase facultăţi şi că învăţa mult.A plecat din sat, la studii, când avea 14 ani. „El ne ajuta mereu. Pentru copiii mei, care au fost crescuţi doar de mine, a fost ca un tată. Mama noastră îi spunea de multe ori să lase tot şi să se întoarcă acasă", a mai adăugat Rodica.

De altfel, Filaret era convins că misiunile la care participa erau menirea lui. „Mereu îmi spunea că nu îi este frică şi că asta este datoria lui. Îi spuneam că asta nu e viaţă, să-şi facă şi el o familie, să se distreze, dar mereu ne spunea că asta este menirea lui. Niciodată nu a vrut să ne spună dacă îi este bine sau greu în misiunile pe care le are. Tot ce ţinea de serviciul lui era un mister", a mai spus Rodica.

O verişoară apropiată lui Filaret spune că „acum vreo trei ani s-a întors în ţară pentru un an, după care a plecat să facă din nou ceea ce ştia mai bine: să ajute oamenii. Îi era dor de acasă. Dar mereu spunea că cel mai important lucru este să te realizezi pe propriile-ţi puteri". Toată familia vrea să fie alături de Filaret pe ultimul drum. „Vor veni toţi. Mătuşi, unchi, cât şi 24 de nepoţi şi 12 strănepoţi. Suntem o familie mare şi unită", a încheiat Maria, sora ofiţerului.

Victimă a extremismului religios

Protestatari furioşi în Mazar-i-Sharif, Afganistan   Foto: Reuters



Atacul sângeros asupra biroului Naţiunilor Unite de la Mazar-i-Sharif, soldat cu moartea a şapte angajaţi ai ONU, printre care şi un român, a avut loc pe fondul intoleranţei religioase. Vineri, după rugăciunea tradiţională, un grup de aproape 1.000 de persoane s-au adunat în faţa biroului ONU de la Mazar-i-Sharif pentru a protesta faţă de gestul pastorului american Terry Jones, care, la 20 martie, a organizat o incendiere publică a Coranului.

Demonstranţii au cerut guvernului afgan „să întrerupă toate legăturile diplomatice cu Statele Unite, în cazul în care autorităţile americane nu îl judecă pe pastor. Ei au cerut Parlamentului „să declare ilegală prezenţa trupelor străine în Afganistan". Potrivit comandantului operaţiunilor de menţinere a păcii, Alain Le Roy, protestatarii „au pătruns în complexul ONU, au incendiat clădirile şi au ucis mai mulţi angajaţi".

El susţine că manifestanţii nu vizau în mod special Organizaţia Naţiunilor Unite, iar printre protestatari s-au infiltrat şi mai mulţi insurgenţi înarmaţi. Autorităţile provinciale şi poliţia au afirmat că „manifestanţii au început să arunce cu pietre în clădirea UNAMA, iar după circa o oră au început să tragă.

Martorii au declarat că gărzile de securitate nu au putut face nimic pentru a-i împiedica pe protestatari să pătrundă în clădire. „Manifestanţii au intrat pe uşa principală, dar şi printr-o moschee situată lângă complex", a declarat un martor citat de AFP, precizând că „poliţiştii se aflau la 100 de metri distanţă, dar le-a fost teamă să se apropie". „Până la urmă au venit întăriri şi au început să tragă în aer. Manifestanţii au fugit şi poliţia i-a arestat pe unii dintre ei, care intraseră în clădire", a mai relatat martorul.

Pastorul american nu se simte vinovat

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a declarat că guvernul de la Kabul este decis să-i aducă în faţa justiţiei pe autorii atacului de vineri de la
Mazar-i-Sharif. Pastorul american care a ars un exemplar al Coranului în SUA consideră că responsabilitatea pentru violenţele din Afganistan revine Islamului. Ieri, cel puţin nouă persoane au murit şi alte 73 au fost rănite, la Kandahar, unde câteva mii de persoane au protestat faţă de incendierea Coranului în SUA.

"Ultima dată am vorbit duminica trecută cu el la telefon. Suna în fiecare weekend. Ne-a întrebat dacă ţinem post. El respecta aceste obiceiuri."
Eudochia Moţco
mama lui Filaret

"Era o persoană din diplomaţia noastră, cu o rară pregătire şi experienţă, care a participat la numeroase misiuni de pace."
Iulian Chifu
directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor

"Filaret ne ajuta mereu. Pentru copiii mei a fost ca un tată. Mama îi spunea de multe ori să lase tot şi să se întoarcă acasă."
Rodica Moţco
soră

"Era un bun bucătar, îi plăcea să gătească, iar până în clasa a VIII-a cosea goblenuri şi făcea macrameuri. Cariera era pe primul loc pentru el, cred că de asta nu s-a căsătorit."
Maria Mariseac
soră

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite