Suceava: Zona de munte, înţesată de muniţie neexplodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii îi atenţio-nează pe oameni să-i anunţe imediat dacă găsesc muniţie din cel de-al Doilea Război Mondial.

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a avut, de la începutul lunii aprilie, 19 misiuni în judeţ de neutralizare a muniţiei de război. Cele mai multe proiectile, grenade şi bombe au fost găsite în localităţile din nord-vestul zonei, în timpul unor lucrări de construcţie şi de amenajare a grădinilor.

Potrivit reprezentanţilor ISU, cea mai grea intervenţie a avut loc în urmă cu zece zile, când pirotehnicineii au scos dintr-un şanţ un proiectil exploziv de 40 de kilograme rămas din al Doilea Război Mondial. Aflat în perfectă stare de funcţionare, chiar lângă casa unui localnic din Văşcăuţi, explozia proiectilului ar fi împrăştiat schije pe o rază de un kilometru.

Ce recomandă pirotehnicienii

Tot la sfârşitul lunii aprilie, un bărbat din Grăniceşti a fost la un pas de a muri, după ce a agăţat cu sapa o grenadă de mână defensivă, de origine sovietică, şi a deformat pârghia focosului. „Norocul a făcut ca aceasta să nu rupă splintul de siguranţă aflat într-o avansată stare de corodare. Eliberarea pârghiei ar fi declanşat percuţia capsei de aprindere", explică Anton Cristinel, ofiţer pirotehnist. De la începutul anului, echipele de intervenţie din judeţ au avut 23 de misiuni, asanând 350 de obiecte de muniţie. Pe lângă dezamorsarea a 318 focoase, au mai fost asanate 13 proiectile, două bombe, 12 grenade de mână şi 5 cartuşe de infanterie.

Specialiştii sfătuiesc populaţia că muniţia descoperită nu trebuie atinsă cu mâna sau cu alte obiecte, lovită sau mişcată din locul în care se află. De asemenea, pirotehnicienii avertizează că cei mai expuşi sunt copiii, care pot fi accidentaţi grav dacă se joacă în locurile în care este posibil să se găsească astfel de proiectile.

„Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor, în special a copiilor, executarea de săpături manuale, lucrări funciare şi circulaţia vehiculelor", spune Dan Baltaru, de la ISU.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite