Suceava: Zestrea de plante a Moldovei, la loc sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii spun că soiurile sunt păstrate atât pentru studiu, cât mai ales pentru a fi reintroduse în culturile agricole autohtone.

Peste 15.000 de specii şi soiuri diferite de plante nemodificate genetic sunt conservate la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Suceava, singura de acest gen din ţară. O mare parte din plantele păstrate de cercetătorii suceveni au dispărut în ultimii ani din culturile agricole, din cauza tratamentelor şi a modificărilor genetice.

Specialiştii susţin că scopul muncii lor este de a păstra intacte, timp de zeci de ani, plantele cu importanţă agricolă. „Cea mai importantă colecţie este de porumb, care are peste 5.000 de probe. Acesta reprezintă nucleul iniţial al băncii. Mai stocăm şi plante sălbatice, furajere, medicinale", explică Silvia Străjeru, biolog. Pe lângă porumb, banca mai dispune de seminţe pentru roşii, fasole sau floarea soarelui.

Seminţe gratuite pentru agricultori

Conform specialiştilor suceveni, Banca de Resurse Genetice Vegetale dispune de o colecţie de bază, formată din soiuri care sunt ţinute până la 50 de ani doar pentru studiu. Pentru a fi păstrată în condiţii optime, colecţia formată doar din seminţele plantelor este ţinută în plicuri din aluminiu la o temperatură de -20 de grade Celsius.

Banca mai dispune de o colecţie medie, în care seminţele sunt păstrate timp de 25 de ani, la temperaturi de 4 grade Celsius. „Din aceste seminţe dăm şi agricultorilor. Avem tot mai multe cereri în acest sens, dar, din păcate, nu de la ţăranii care fac producţie an de an. Ei sunt practic ţinta noastră", mai spune Silvia Străjeru. Agricultorii care vor să îşi pună la punct culturi naturale pot primi gratuit seminţe de la banca de gene din Suceava. „Le putem oferi maximum 25 de seminţe fiecărui solocitant, dar din asta ei pot obţine sute până la viitoarea cultură. Singura condiţie este ca anul viitor ei să ne aducă înapoi tot 25 de seminţe, tot naturale", spune Străjeru. Datorită renumelui câştigat în timp, banca este asaltată de cererile cercetătorilor de peste hotare, din ţări precum Albania, Bulgaria sau Republica Moldova.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite