Suceava: Taxă pentru zidurile Cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la redeschiderea oficială programată peste două luni, miile de turiştii care ajung la Cetatea Neamţului pot admira doar exteriorul.

Vizitatorii care ajung la Cetatea Neamţului sunt taxaţi cu un leu la intrarea în complexul muzeal, deşi nu au acces în interiorul clădirii. Mai mult, turiştii află despre restricţia de vizitare doar la intrarea pe podul de acces, după ce parcurg o pantă abruptă, care porneşte de la Casa Arcaşului şi este amenajată strict pentru traficul pietonal. „Dacă ştiam, nu mai urcam atâta deal pe jos! Nu au pus măcar o tăbliţă cu un text despre asta acolo, jos, la intrarea pe aleea pietonală!", a spus un turist ajuns la baza podului. Monumentul istoric este asaltat în ultimele zile de turişti, după doi ani în care accesul a fost interzis ca urmare a lucrărilor de restaurare.

21 de săli restaurate

Valoarea totală a proiectului, finanţat din fonduri primite de la PHARE, de la Fondul Naţional de Dezvoltare şi de la Consiliul Judeţean Neamţ, se ridică la 2.532.923 de euro.

Şefii complexului muzeal spun că deschiderea oficială, inclusiv în interiorul Cetăţii, este programată pentru 3 iulie, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare.

„În zilele dinainte de Paşte am decis să permitem accesul turiştilor la Cetatea Neamţului, pentru că erau numeroşi doritori, dar numai la exterior, să-l poată vedea măcar pe ăsta, dacă tot bat atâta drum până aici", a declarat Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Neamţ.

Cetatea, datând din a două jumătate a domniei lui Petru I Muşat (1375-1391), va avea la redeschidere 21 de săli nou-amenajate. Aici vor putea fi admirate expoziţii permanente ce vor evoca momente importante din existenţa clădirii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite