Suceava: Primul zoo privat din ţară, deschis de un moldovean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suceava: Primul zoo privat din ţară, deschis de un moldovean
Suceava: Primul zoo privat din ţară, deschis de un moldovean

Proprietarul menajeriei a început acum cinci ani cu o pereche de lei, iar acum îşi încântă vizitatorii cu peste 400 de păsări şi animale


Dorin Şoimaru se poate lăuda că este singurul român care deţine o grădină zoologică adevărată. Aceasta se află în comuna Ilişeşti, la 15 kilometri de municipiul Suceava şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi. Acolo trăiesc în armonie, fiecare în cuşca lui, 27 de reptile, cinci lei şi doi tigri, cinci babuini, dar şi animale mici precum ratoni, veveriţe zburătoare, porci spinoşi, precum şi păsări exotice.

Cu peste 400 de exponate, este chiar cel mai mare parc zoologic din judeţ, fiind de două ori mai „populat” decât Zoo Rădăuţi. Menajeria este deschisă publicului zilnic, între orele 10.00 şi 18.00, iar preţul unui bilet este de 2 lei pentru copii şi grupuri organizate şi de 4 lei pentru adulţi.Şoimaru promite să mai dea în folosinţă, în luna iulie, o secţiune dedicată reptilelor. „Printre noii chiriaşi se vor număra o anaconda, pitoni tigraţi, un şarpe de Kenia, sturioni şi broaşte ţestoase de mari dimensiuni”, a explicat proprietarul.

Speră să supravieţuiască  din vânzarea de bilete

Suceveanul a început să colecţioneze animale dintr-o întâmplare, în urmă cu cinci ani. Atunci a citit în presa locală un articol despre doi lei care mureau de foame la vechile sere şi a decis ad-hoc să le adopte. Câteva luni mai târziu, felinele botezate Athos şi Atena au fost transportate la casa din Ilişeşti. De atunci, şi-a înmulţit permanent „familia”, cumpărând noi animale sau făcând schimburi cu alţi colecţionari.

Pentru Şoimaru, menajeria este pasiunea lui de-o viaţă, în care a investit aproape întreg profitul firmei de construcţii pe care o deţine. Chiar şi aşa, suceveanul recunoaşte că nu ar fi reuşit să ajungă aici fără ajutorul unor prieteni inimoşi care
l-au ajutat mereu cu materiale de construcţie şi hrană. „Sunt dator şi recunoscător multor oameni care m-au ajutat şi mă susţin în continuare, pentru că au încredere în potenţialul acestei menajerii. Sper ca după ce vor începe să vină vizitatorii să pot să mai achit din datorii”, a recunoscut Şoimaru.

Mai greu cu actele decât cu animalele

Proprietarul mărturiseşte că i-a fost mai greu să adune actele necesare decât animalele care-i populează menajeria. Pur şi simplu, autorităţile nu credeau că cineva ar vrea să deţină o menajerie şi erau reticente la eliberarea autorizaţiilor.
„Acum trei ani am obţinut autorizaţii de la Sanepid şi Direcţia Sanitar Veterinară. Mi-a fost greu deoarece legislaţia s-a tot schimbat”, a explicat Şoimaru. Acesta a mai spus că problemele au survenit din cauză că recomandarile europene au fost privite ca literă de lege, deşi în Ungaria stricteţea autorităţilor nu este la fel de mare. Şoimaru arată mândru ultima autorizaţie obţinută, cea de la Agenţia de Protecţie a Mediului, pe care este inscripţionat „Menajeria colţ zoologic Ilişeşti”

Babuin născut în captivitate

Inaugurarea menajeriei a coincis cu naşterea, în captivitate, a unui pui de babuin de un kilogram, care va sta, timp de şase săptămâni, lipit de burta mamei. „În ultimii doi ani am făcut eforturi foarte mari pentru a le asigura condiţii similare celor din mediul natural şi, în sfârşit, am reuşit reproducerea lor”, spune Dorin Şoimaru.Cele două familii de babuini se bucură de un ţarc prevăzut cu o maşină de epocă, o scorbură de doi metri, câţiva copaci, un bazin cu apă înconjurat de pietre şi un adăpost în care maimuţele pot sta pe timp de noapte.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite