Suceava: Maidanezii se relaxează nestingheriţi în centru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capacitatea padocului din Lunca Sucevei este cu mult depăşită, iar haitele de comunitari s-au strâns în special în trei dintre cele mai importante cartiere

Câinii comunitari, o problemă aflată mereu în topul nemulţumirilor sucevenilor, pare a fi fără rezolvare. Numai în ultima jumătate a anului trecut, în oraş au fost prinşi 1.500 de câini fără stăpân. „Anul acesta, în primele trei luni, am strâns de pe străzi peste 300 de câini care au fost duşi la padocul din Lunca Sucevei”, a declarat Lucian Harşovschi, viceprimarul Sucevei. Deşi capacitatea padocului este de 1.000 de locuri, în prezent, aici sunt cazate 1.300 de patrupede. Anual, pentru întreţinerea padocului, municipalitatea alocă sume importante de bani, care se investesc atât în întreţinerea câinilor, cât şi în construirea de noi cuşti. Soluţia se dovedeşte însă a fi una fără mari rezultate. Cât priveşte rezolvarea pe termen lung a problemei câinilor comunitari, care dau bătăi de cap la fiecare colţ de stradă, edilii ridică din umeri. Aleşii se plâng că situaţia este agravată de faptul că foarte mulţi maidanezi sunt aduşi în oraş din alte judeţe.

1.000 de oameni muşcaţi într-un an

Conform unei statistici privind situaţia numărului de câini fără stăpân din oraş, la nivelul anului 2006 erau înregistraţi 3.000 de patrupede. Tot atunci, spun autorităţile, s-au înregistrat cele mai multe cazuri de agresare a cetăţenilor de către aceste animale. Mai exact, 1.000 de suceveni au fost muşcaţi acum trei ani de maidanezi. Oficialii susţin însă că, în acest moment, problema nu mai este foarte gravă. „Situaţia câinilor comunitari este deocamdată sub control”, susţine viceprimarul Harşovschi. Acesta mai susţine că animalele prinse sunt aduse la padoc unde sunt îngrijite, hrănite şi tratate de un medic veterinar. Masculii sunt castraţi. În ceea ce priveşte finanţarea activităţii de la padoc, municipalitatea asigură locaţia, iar Asociaţia pentru Protecţia Animalelor „Pro Anima” se ocupă de îngrijirea patrupedelor.

„Traficanţii“ de maidanezi, vânaţi de poliţişti

Cele mai sufocate cartiere în privinţa numărului de maidanezi sunt Burdujeni, Obcini şi Mărăşeşti. Deşi au fost făcute mai multe razii prin oraş, edilii susţin că este aproape imposibil să îi prindă pe cei care aduc animalele în localitate. „Vin în oraş cu maşini obişnuite şi le dau drumul câinilor pe străduţele lăuntrice. Facem un apel la suceveni să ne anunţe imediat dacă vad astfel de manifestări, pentru a putea verfica numărul de înmatriculare a maşinilor implicate”, a spus Lucian Harşovschi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite