Subvenţionarea energiei termice mai înghite 396 milioane lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compensarea de la bugetul de stat a combustibilor ne costă anul acesta 697 milioane lei, bani la care se vor adăuga subvenţiile locale. În lipsa unor programe concrete de modernizare a

Compensarea de la bugetul de stat a combustibilor ne costă anul acesta 697 milioane lei, bani la care se vor adăuga subvenţiile locale.

În lipsa unor programe concrete de modernizare a sistemului de termoficare, statul continuă să cheltuiască de la buget sume uriaşe de bani pentru subvenţionarea gigacaloriei. La cele 1,3 miliarde de euro cheltuite în perioada 2003-2006, se adaugă cel puţin 200 milioane euro, bani alocaţi în 2007 de la bugetul de stat autorităţilor locale, pentru compensarea creşterii preţurilor la combustibili.

Fondurile necesare de la bugetul de stat pentru subvenţionarea a 45% din cheltuielile cu achiziţia combustibilului de iarnă, necesar încălzirii în sistem centralizat în 2007, sunt estimate la 697,35 milioane lei, potrivit datelor primite de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA).

Din această sumă, în primul semestru au fost alocate 301 milioane lei, fonduri distribuite către operatori. La rectificarea din luna septembrie, a fost aprobată spre a fi alocată suma de 268 milioane lei, sumă ce va fi distribuită în cursul lunii septembrie şi cu ajutorul căreia se vor face completările de stocuri pentru sezonul rece.

Autorităţile ţin în frâu preţul gigacaloriei

"Diferenţa de la 569 milioane lei la 697 milioane lei, adică 128 milioane lei se va aloca funcţie de cantitatea de căldură distribuită până la sfârşitul anului", precizează MIRA. Guvernul a înlocuit anul trecut preţul naţional de referinţă al energiei termice cu preţurile locale de referinţă (PLR), pentru cele 110 localităţi racordate la sistemul centralizat de încălzire. PLR-urile se stabilesc scăzând din preţul de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a gigacaloriei subvenţia acordată de autorităţile locale, de cel puţin 10% din aceste costuri, precum şi cei 45% din cheltuielile cu combustibilul suportaţi de la bugetul de stat.

PLR-ul minim este de 107,5 lei/gigacalorie, dar diferă de preţul local de facturare, pe care îl stabileşte primăria, în funcţie de ce subvenţii poate suporta de la bugetul local. De pildă, la un PLR al gigacaloriei de 156 lei, preţul de facturare în Bistriţa-Năsăud a fost iarna trecută de 474 lei.

Pentru anul 2008, PLR-urile vor rămâne în cea mai mare parte la nivelul anului 2007, a declarat, pentru "Adevărul", Marian Petrache, secretar de stat în cadrul MIRA. "În foarte puţine situaţii, este vorba de 7-8 localităţi, PLR-urile vor creşte - cu maximum 10%", a spus oficialul MIRA. Acesta nu a precizat ce localităţi vor avea un PLR mai mare.

Definitivarea PLR-urilor se face până la 1 octombrie. De sistemul centralizat de încălzire beneficiză circa 4,4 milioane locuitori. Guvernul estimează un consum de energie termică mai mare cu 23% faţă de iarna trecută.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite