Subvenţiile agricole se vor da până la 30 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sprijin financiar vor primi numai fermierii care şi-au asigurat suprafeţele şi cultivă soiuri rezistente la secetă Pe lângă despăgubirile pentru secetă, agricultorii vor primi şi

Sprijin financiar vor primi numai fermierii care şi-au asigurat suprafeţele şi cultivă soiuri rezistente la secetă

Pe lângă despăgubirile pentru secetă, agricultorii vor primi şi subvenţii pentru iniţierea culturilor de toamnă. Acestea din urmă se vor acorda însă numai dacă culturile vor fi asigurate, iar soiurile utilizate "corespund prognozelor meteo".

"Despăgubirile se plătesc până la 31 iulie, dacă vin dosarele, iar subvenţiile pentru înfiinţarea culturilor de toamnă se plătesc până la 30 septembrie - mai devreme nu se poate", a declarat ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş. "Fiecare fermier trebuie să utilizeze soiuri care corespund prognozelor meteo şi să îşi organizeze lucrările agricole în funcţie de aşteptările de climă". Remeş a mai precizat că fermierii care nu respectă recomandările specialiştilor nu vor primi nicio formă de sprijin financiar. De asemenea, sprijinul se va acorda numai pentru culturile asigurate.

"Trebuie să uităm de culturile clasice şi să ne orientăm spre cele rezistente la secetă. Mai mult, în zona de sud a ţării şi în Dobrogea trebuie să găsim culturi pretabile pentru zone aride", a explicat Remeş.

Fermierul poate să primească o despăgubire de 600 de lei pentru un hectar de rapiţă şi până la 750 de lei pentru hectarul de grâu sau de secară. Nivelul maxim al despăgubirilor va fi de aproximativ 70% din valoarea cheltuielilor efectuate până la declararea stării de calamitate.

Pentru a primi despăgubiri, fermierul trebuie să depună la Direcţia Agricolă Judeţeană un dosar cu documente fiscale care să justifice cheltuielile făcute  pentru culturi. Sunt eligibile doar cheltuielile "efectuate până la data producerii fenomenului". Potrivit legii, producătorul poate solicita despăgubiri doar pentru culturile asigurate în prealabil.

În august vom avea o nouă lege a despăgubirilor

"Legea despăgubirilor este o lege cu păcate şi lucrăm la modificarea ei, iar în jur de 10 august vom prezenta o variantă de lucru. În acordarea despăgubirilor se va ţine cont nu doar de cheltuielile realizate de fermieri, ci şi de producţia obţinută", a spus Remeş. El a ţinut să precizeze că modificarea legii nu va elimina obligativitatea asigurării culturilor. Ministerul Agriculturii a acordat, până în prezent, despăgubiri în valoare de 121 milioane de lei, pentru toată suprafaţa pentru care s-au primit dosare, respectiv 348.000 hectare afectate de secetă.

Proiectele pentru dezvoltare rurală vor putea fi depuse în octombrie

Primele proiecte care vor fi derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) vor putea fi depuse din 15 octombrie, a declarat ministrul Decebal Traian Remeş. PNDR ar putea fi aprobat în luna ianuarie 2008, însă oficialii români negociază cu Comisia Europeană trei măsuri pe care să se primească proiecte încă din toamnă, respectiv modernizarea fermelor, unităţile de procesare şi dezvoltarea zonelor rurale defavorizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite