Substanţele toxice din cosmetice, risc pentru sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chimicalele prezente în săpunuri, şampoane sau în pasta de dinţi irită pielea sau ochii şi pot provoca alergii sau chiar dezvoltarea unor tumori canceroase Produsele de îngrijire

Chimicalele prezente în săpunuri, şampoane sau în pasta de dinţi irită pielea sau ochii şi pot provoca alergii sau chiar dezvoltarea unor tumori canceroase

Produsele de îngrijire corporală şi înfrumuseţare ascund substanţe chimice periculoase pentru sănătatea noastră. Cremele, şampoanele, gelurile de duş sau pasta de dinţi, toate conţin chimicale responsabile cu iritaţii ale pielii, cu reacţii alergice sau chiar cu apariţia cancerului. Din păcate, majoritatea celor care le folosesc zilnic sunt confuzi în legătură cu "ingredientele" conţinute de ele. Un studiu britanic arată că 99% din consumatori vor să primească informaţii mai exacte despre produsele folosite.

Ingredientele toxice prezente în produsele de îngrijire corporală şi în cosmetice sunt absorbite rapid de piele. Ele ajung direct în sânge şi în vasele limfatice, fiind răspândite la nivelul ficatului, creierului şi rinichilor. Astfel, pot apărea dureri de cap, stări de vomă, iritaţii şi inflamaţii ale pielii, boli dermatologice, alergii sau chiar cancer.

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că, în medie, o femeie foloseşte zilnic cel puţin 12 cosmetice şi produse de îngrijire corporală, bombardându-şi pielea cu 175 de chimicale. Cu toate că etichetele produselor de îngrijire ar trebui să conţină lista ingredientelor, cantitatea în care sunt folosite şi descrierea produsului, cele mai multe le omit.

Pentru a-i ajuta pe consumatori să descifreze acest "mister", o asociaţie reprezentativă pentru industria cosmetică din Marea Britanie, "Cosmetic, Toiletry and Perfumery", a lansat la sfârşitul lunii aprilie un site cu un glosar al ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

Într-un top al substanţelor periculoase pentru sănătate se numără aldehida formică şi parabenii, conservanţi folosiţi la îngrijirea părului şi a pielii. Alături de aceste chimicale, se mai află şi altele, considerate mai mult sau mai puţin nocive pentru sănătate. Medicii atrag atenţia asupra efectului nociv al acestor produse şi ne recomandă evitarea sau folosirea moderată a produselor care conţin substanţe toxice.

Lista ingredientelor toxice

1. Paraben (sau methyl, propyl, ethyl paraben) - un conservator de sinteză şi un solvant utilizat foarte des în industria cosmeticelor. Prezenţa sa în deodorante are legătură, după cum susţin mai multe studii, cu apariţia tumorilor de sân. Specialiştii spun că folosirea chimicalei în zona sânilor favorizează absorbţia prin piele şi dezvoltarea tumorilor canceroase. Substanţa se mai găseşte şi în produsele de îngrijire a pielii şi a părului (şampoane, săpunuri), cu scopul de a prelungi valabilitatea produsului.

2. Propylene glycol - o substanţă purtătoare de diverse arome, mirosuri şi coloranţi. Este prezentă în soluţiile antibacteriene, în soluţii de sare, diuretice, paste de dinţi, apă de gură, în cosmetice, în creme hidratante ca substanţă purtătoare de parfumuri etc. Mai este utilizată şi în industria alimentară. Substanţa poate produce reacţii alergice.

3. Sodium lauryl sulfate - un agent spumos prezent în pastele de dinţi şi în şampoane. În concentraţie de 2-5%, acesta poate provoca iritaţii sau dermatite (inflamaţii) ale pielii, iritaţii oculare, urticarii, reacţii alergice sau căderea părului. Reziduuri din această substanţă se pot găsi, timp de cinci zile, în ficat, creier sau plămâni.

4. Aldehidă formică - se găseşte în şampoane, în spumantele pentru baie, în loţiunile de corp şi în multe cosmetice. Substanţa, care pătrunde foarte repede în piele, este recunoscută pentru efectul său carcinogen.

5. Ulei mineral (cunoscut şi sub numele de parafină) - produs sintetic obţinut din petrolul procesat chimic. Se găseşte în produsele de îngrijire destinate bebeluşilor, în creme, loţiuni de corp, farduri de pleoape şi în produsele de îngrijire a corpului. Acesta "înfăşoară" pielea ca într-o folie de plastic şi o împiedică să respire şi să elimine toxinele. Mai mult, folosirea produsului încetineşte dezvoltarea celulară, favorizând îmbătrânirea prematură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite