Submarinul "Delfinul" intră în reparaţii, chiar dacă nu e o prioritate pentru NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce raportul comitetului pentru analiza apărării din cadrul Pactului Nord-Atlantic, prezentat pe 24 aprilie, la Bruxelles, a "desfiinţat" decizia Ministerului Apărării Naţionale (MApN) de

După ce raportul comitetului pentru analiza apărării din cadrul Pactului Nord-Atlantic, prezentat pe 24 aprilie, la Bruxelles, a "desfiinţat" decizia Ministerului Apărării Naţionale (MApN) de a arunca banii pe înzestrări şi achiziţii neprioritare, cum ar fi reabilitarea submarinului "Delfinul", ministrul apărării, Teodor Meleşcanu, a anunţat că România nu va renunţa la reparaţia submersibilului.

Prezent, ieri, la Constanţa, Teodor Meleşcanu a declarat că cel puţin trei companii străine sunt interesate să îşi prezinte ofertele pentru repararea unicului submarin din dotarea forţelor navale române, care nu a mai ieşit în larg de peste 11 ani. Potrivit ministrului, în prezent se face evaluarea a trei companii din Polonia, Germania şi Grecia. "S-a făcut o estimare de ansamblu a costurilor care le implică această operaţiune şi urmează să se aleagă unul dintre cei trei furnizori, urmând să se încheie un contract", a declarat Meleşcanu.

"Delfinul", ai cărui acumulatori vor costa aproximativ 15.000 de euro, urmează să fie repus pe linia de plutire până la sfârşitul acestui an. Dar pentru a putea participa la misiuni militare NATO, submersibilul are nevoie de reparaţii capitale foarte costisitore, care ar costa bugetul MApN milioane bune de euro. Ministrul apărării a mai precizat că printre priorităţile programului de înzestrare a Armatei se numără şi achiziţia de avioane multirol. La următoarea şedinţă a CSAT, Teodor Meleşcanu va prezenta o informare privind cumpărarea aeronavelor de luptă.
Raportul NATO, din primăvară, arăta că România nu este capabilă "să pună la dispoziţia Alianţei capabilităţile solicitate pe termen mediu şi se confruntă cu dificultăţi în finanţarea procesului de sprijin de luptă şi sprijin logistic".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite