"Subiectele examenelor din vară vor semăna cu cele de la simulare"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a VIII-a au început, ieri, simularea testelor naţionale. Adrian Stoica, directorul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare, a precizat, pentru Adevărul, cum vor fi examenele

Elevii de clasa a VIII-a au început, ieri, simularea testelor naţionale. Adrian Stoica, directorul Serviciului Naţional de Evaluare şi Examinare, a precizat, pentru Adevărul, cum vor fi examenele din vară.
- La examenele din vară va fi mai uşor sau mai greu ca la simulare?
- La vară, structura subiectelor va fi identică. La limba şi literatura română, primul subiect va avea cerinţe legate de un text la prima vedere. Chiar şi ca număr de întrebări, primul subiect va fi identic cu cel de la simularea de ieri. Partea a doua va fi o scrisoare, cerere, telegramă şi partea a treia, un eseu pe marginea unei opere literare. Elevii trebuie fie să realizeze o caracterizare, fie să arate că o operă face parte dintr-o anumită specie literară. La matematică, în general, se menţine structura de anul trecut: o primă parte în care răspunsurile sunt directe, sunt destul de puţine calcule, în jur de unul, două calcule necesare pentru a obţine răspunsul. Vor fi întrebări uşoare pentru a fi testate cunoştinţele de bază, pentru a obţine nota 5. A doua parte reprezintă rezolvarea de probleme. Sunt 3 probleme din algebră, geometrie şi aritmetică, pentru care elevul trebuie să facă raţionamente, să ştie formule.
- Rezultatele de la simulare vor influenţa nivelul de dificultate al examenelor din vară?
- Nu vom ţine cont, dacă elevii au răspuns mai puţin bine, în ideea că la vară va fi mai uşor, pentru că nu am făcut această simulare pentru a vedea ce note iau, ci numai pentru ca ei să ia contact cu atmosfera de examen, iar inspectoratele să-şi organizeze examenul mai bine la vară. Un elev de la ţară, de clasa a VIII-a, spre exemplu, nu a luat contact până acum cu un examen. El trebuie să ştie ce înseamnă un examen atât din punct de vedere organizatoric, cât şi din punctul de vedere al subiectelor. Cum va arăta un subiect, cum va fi evaluat, care este baremul.
- Notele se vor trece în catalog?
- Regula generală este că nu. Dar dacă unii elevi, în negociere cu profesorii, având şi note mai bune, în loc să mai dea o lucrare de control sau să fie ascultaţi, consideră că nota poate fi trecută în catalog, nu-i oprim. Important este ca, după ce elevii văd rezultatele de la simulare, să se apuce să înveţe, pentru că se pare că, până acum, o bună parte din ei nu au recapitulat. Profesorii trebuie să conştientizeze că notele mici înseamnă că la clasă trebuie să muncească mai mult cu elevii, să le ceară mai multe teme, să se pună şi unii, şi alţii pe treabă, pentru că nu prea mai e timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite