Studenţii străini s-au prezentat orădenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţi din 20 de state au dovedit că tinereţea nu are bariere, la festivalul organizat de ACCENT. Tineri din Japonia, Turcia, Pakistan, Germania, Insulele Mauritius, Ungaria şi multe alte state s-au reunit la Oradea.

Casa Tineretului din Oradea a fost plină de culoare sâmbătă după-amiază, cu ocazia festivalului  cultural „Tinereţe şi creativitate dincolo de naţionalitate”, un eveniment organizat de asociaţia Accent Oradea. Cincizeci de tineri, din douăzeci de ţări, s-au întrecut în a impresiona prin frumuseţea portului popular, prin arta culinară şi prin modul de a fi şi trăi, în general.

Interculturalitate

S-a dansat, s-a cântat şi s-a mâncat pe săturate, într-o atmosferă de interculturalitate cum nu s-a mai văzut la Oradea, chiar dacă festivalul se află la cea de-a doua ediţie. „Proiectul nostru a reuşit să atragă finanţarea Consiliului Judeţean Bihor, astfel încât am reuşit să punem la punct un festival adevărat, într-o locaţie adecvată”, a spus ieri Eugen Negruţiu, preşedintele Asociaţiei pentru Cultură, Educaţie şi Dezvoltarea Oradea (ACCENT). Festivalul a beneficiat de o finanţare de 6.000 de lei. “Aderarea la Uniunea Europeană  a creat un sensibil şoc cultural în rândul tineretului de astăzi care, pe lângă părţile bune ale acestei familii europene, este tentat să importe şi aspectele negative, de genul rasismului, naţionalismului prost înţeles, xenofobiie şi altele. Tocmai pentru a-i ajuta pe tinerii bihoreni să treacă peste aceste tendinţe şi să îşi deschidă sufletele înspre nou am organizat acest eveniment”, a relatat Eugen Negruţiu.

Toţi ca unul


Au participat reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor Medicinişti din Oradea – partea internaţională a acestora, fiecare aducând parcă în Casa Tineretului din Oradea câte o părticică din colţul din lume din care provine. Pentru a simboliza cât mai bine ideea de interculturalitate, tortul care a fost servit participanţilor a fost decorat cu un glob pământesc. “Este minunat să afli că, în ciuda tuturor diferenţelor, avem atâtea în comun, că putem tinde spre aceleaşi idealuri”, a spus Marina Pogan, o studentă din Oradea. Într-o engleză vorbită într-o multitudine de accente, tinerii au schimbat impresii şi au povestit despre casă, simţindu-se mai apropiaţi unii de alţii. Festivalul s-a încheiat cu un documentar prezentat de studenţii japonezi, despre tragedia de la Hiroshima.

Au dărâmat barierele

Ideea organizării festivalului a pornit de la Joshua Raj, un student din Malaezia, care s-a căsătorit cu o orădeancă, Sorina Cotrău, în urmă cu cinci ani. Cei doi s-au cunoscut via internet în urmă cu şapte ani şi vor să îi ajute pe orădeni să înţeleagă că nu ar trebui să existe bariere între oameni, indiferent de istoria lor sau de locul de unde îşi trag rădăcinile. Joshua este cel care a organizat prima ediţie a festivalului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite