Studenţii s-au bătut cu poliţia la Toulouse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii şi liceenii francezi au ieşit din nou în stradă, pentru a protesta faţă de proiectul de lege propus de premierul Dominique de Villepin, care prevede că angajatorul poate concedia,

Studenţii şi liceenii francezi au ieşit din nou în stradă, pentru a protesta faţă de proiectul de lege propus de premierul Dominique de Villepin, care prevede că angajatorul poate concedia, fără preaviz, orice tânăr sub 26 de ani, în primii 2 ani de muncă.
Protestatarii au devenit extrem de violenţi la Universitatea Sorbona din Paris, cât şi la cea din Toulouse, unde s-au înregistrat ciocniri atât cu forţele de ordine, cât şi între studenţi. Studenţii care ocupaseră o universitate din oraşul Toulouse au fost luaţi cu asalt de alţi colegi, care voiau să-i dea afară din incinta instituţiei pentru a merge la cursuri. Greviştii au făcut uz de extinctoarele din incinta universităţii, împroşcându-şi adversarii cu spumă. Confruntări violente au avut loc, joi seară, şi la Paris, în apropierea Universităţii Sorbona, după manifestaţiile la care au luat parte sute de mii de tineri. Manifestanţii au aruncat cu fumigene şi sticle incendiare asupra forţelor de ordine, care au replicat cu tiruri de gaze lacrimogene. Piaţa Sorbonei nu se mai vedea de fum, iar o librărie de la intersecţia cu Bulevardul Saint-Michel a fost incendiată. Zece maşini au fost răsturnate sau avariate, iar una a fost incendiată pe strada Vaugirard. Protestatarii strigau "Jos statul, poliţiştii şi patronii".
Forţele de ordine au folosit furtunuri de apă şi cantităţi mari de gaze lacrimogene, în timp ce manifestanţii bombadau poliţia cu pietre scoase din bordură. Tinerii, dintre care mulţi erau mascaţi sau aveau capul acoperit de glugi sau şepci, au distrus copertinele mai multor cafenele din apropiere de Sorbona. Pe tot teritoriul Franţei, la manifestaţii au participat 257.500 de tineri, potrivit Ministerului de Interne, şi până la 500.000, potrivit organizatorilor. Peste 200 de persoane au fost reţinute de forţele de ordine, iar 18 poliţişti au fost uşor răniţi. Astăzi este anunţată o nouă zi de proteste la nivel naţional, cu sprijinul sindicatelor şi opoziţiei de stânga. Ministrul francez de interne, Nicolas Sarkozy, este hotărât să menţină ordinea. La rândul său, preşedintele Jacques Chirac a chemat demonstranţii la negocieri cu executivul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite