Studenţii români, la şmotru în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii studioşi din România pot face bani frumoşi în vacanţa de vară, chiar dacă vor presta munci necalificate. Germania le oferă 100 de locuri de muncă în agricultură şi

Tinerii studioşi din România pot face bani frumoşi în vacanţa de vară, chiar dacă vor presta munci necalificate. Germania le oferă 100 de locuri de muncă în agricultură şi turism.

Şmotru cu studii universitare. Aşa se cere în Germania. De ieri a început selecţia studenţilor români care vor să muncească în patria lui Beethoven. Important e să ştii limba germană.

Dacă treci testul,
la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, poţi să speli geamurile ori să dai cu sapa în "pământul făgăduinţei". În vacanţa de vară. Atenţie, sunt doar 100 de locuri disponibile, iar trierea se încheie pe 21 ianuarie.

Totul începe la sediul respectivei agenţii din Capitală, pe strada Vânători, la numărul 1, la doi paşi de Piaţa Naţiunilor Unite. Am intrat şi noi acolo, ieri. Linişte deplină. Funcţionarii ne-au primit amabili, gata să ne dea toate informaţiile necesare. Prima zi de selecţie a fost petrecută mai ales la telefon, ne-au spus gazdele. Asta pentru că s-au primit peste 40 de telefoane din toată ţara. Tinerii au întrebat care sunt condiţiile de muncă. Doar patru studenţi au venit până aici, la sediu. Iată un detaliu interesant. Nimeni nu a întrebat de salariu. Ale tinereţii valuri…


Probă scrisă şi orală


Trebuie să ai între 18 şi 35 de ani, să pui la dosar copii după buletin şi paşaport, certificat de naştere, adeverinţă de la facultate, foaia matricolă, recomandare de la un profesor, trei poze tip paşaport şi să nu fii în primul sau în ultimul an de studiu. Şi neapărat la cursurile de zi, fie la stat, fie la particular. Aşa vor angajatorii germani. Cum depui dosarul, cum dai proba scrisă la limba lui Beethoven. Cei care au trecut de proba scrisă vor susţine, după 21 ianuarie, proba orală.


În sfârşit, cei 100 de finalişti, fericiţi, vor lua drumul străinătăţii. La vară.

Experienţă de trei ani


Am întrebat noi de salariu. Autorităţile române nu ştiu. E o treabă care ţine strict de cum se înţeleg angajaţii şi angajatorii. Acesta e răspunsul oficial. În multe domenii vor ajunge românaşii noştri. Vor munci în hoteluri, restaurante, în industria uşoară sau în agricultură. Ca necalificaţi. E al treilea an când tinerii studioşi câştigă un ban cinstit peste hotare, după modelul actual.


Şi ce se ştie, neoficial, e că fiecare a strâns vreo 1.500 de euro din "aventura" sa de două luni. Iată cum se îmbină utilul cu plăcutul!

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite