Studentii romani fac coada pentru viza de plecare la munca in State

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin intermediul programelor de tip "Work and Travel", studentii care urmeaza cursurile de zi ale unei facultati de stat sau particulare acreditate pot merge pe timpul vacantei de vara sa munceasca si

Prin intermediul programelor de tip "Work and Travel", studentii care urmeaza cursurile de zi ale unei facultati de stat sau particulare acreditate pot merge pe timpul vacantei de vara sa munceasca si sa calatoreasca in Statele Unite ale Americii. Oricare ar fi firma autohtona care intermediaza plecarea (Zip Travel, Student Travel, GTS), oricare ar fi denumirea programului ("Work&Travel USA", "Work in USA", "Summer Work and Travel"), oferta este aceeasi: drept de munca pentru trei luni pe teritoriu american si, optional, 25 de zile de plimbare. Anul acesta, programul debuteaza pe 15 iunie si se incheie oficial pe 1 octombrie, data de intoarcere care trebuie respectata, daca vrei sa ai sanse sa primesti viza J-1 (caracteristica programului) si anul viitor. Pentru 2005, Consulatul american a impus aceasta noua conditie participantilor la program: datele de plecare/intoarcere sa nu depaseasca vacanta universitara oficiala. Si asta din pricina unor probleme cu rectoratele facultatilor care au reclamat ca studentii se intorc in tara dupa inceperea anului universitar si ca vor sesiuni prelungite de restante sa-si dea examenele pe care, din lipsa de timp, nu le-au mai dat inainte de plecare.
La interviu nu e nevoie de cravata si costum
La inceputul lui iulie, Sorin se va afla in avionul catre New York. "Rata autohtona", Greyhound, il va duce apoi din metropola americana la destinatie: oraselul White River Junction din statul Vermont. "Medicinistul" va lucra acolo ca si "construction worker" la un hotel din lantul Best Western si va primi 10$/ora. Pana in ziua plecarii, drumul este lung si "presarat" cu interviuri si dosare. in noiembrie 2004, Sorin a decis sa participe la programul "Work&Travel USA", oferit de Student Travel si intermediat de CIEE (Council on International Educational Exchange), instanta care obtine documentele pe baza carora participantii vor obtine viza si care ofera asistenta pe durata desfasurarii programului. Dupa depunerea unui dosar stufos de inscriere in program, a fost programat la un interviu. Considerat pregatit sa faca fata experientei, Sorin a platit, in ianuarie, primii bani dintr-un lung sir de cheltuieli: "taxa de intrare in program", adica 4.300.000 de lei, suma pe care nu o mai vezi inapoi, chiar daca nu iei viza necesara plecarii. A urmat apoi, la inceputul lui martie, achitarea taxei de program (480$), prin care solicitantul primeste dreptul de munca in State, precum si a taxei SEVIS (35$), prin care e introdus intr-o imensa baza de date. Urmeaza apoi intocmirea si depunerea dosarului pentru viza, concomitent cu plata a 100 de dolari, dupa care esti chemat la interviu. in aceeasi perioada, platesti si avansul pentru biletul de avion. Pe Sorin, un bilet dus-intors Bucuresti-New York il costa 595 euro. Iar ca sa poti pleca, trebuie sa ai la tine inca 475$. incepand cu luna martie, in fiecare vineri, in fata Consulatului se strang sute de studenti. ii vezi de departe: nerabdatori si agitati. Dupa cum marturisesc cei care au trecut de aceasta ultima etapa, trebuie sa-l convingi pe ofiterul care te chestioneaza ca nu te vei face disparut prin America si te vei intoarce in tara. "Eu m-am dus imbracat absolut normal: blugi, geaca, adidasi, sapca. Nu-ti dau viza doar pentru ca ai costum", povesteste Sorin. Din jumatate in jumatate de ora, un alt grup de 50 de studenti se pregateste sa dea piept cu "dusmanul". Aliniati cate 5 in fata intrarii, solicitantii trec de detectorul de metale, sunt dusi la amprentare si apoi asteapta sa fie strigati la unul dintre cele cinci ghisee. "Stai si-ti astepti randul, ca la Gara de Nord. Pe mine m-a intrebat ofiterul la ce facultate sunt student, in ce an, daca am mai fost in State, de ce vreau sa merg, s-a uitat pe foaia matricola si m-a felicitat pentru note. Si culmea, era chiar din Vermont, unde merg eu. Daca-ti da pasaportul inapoi, e de rau: nu esti acceptat. N-a fost cazul meu. Da bine ca esti student la Medicina", precizeaza Sorin.
In trei luni de munca, studentul poate aduna bani de-o masina
Desi nu poti avea absolut orice job, ofertele de munca puse la dispozitia studentilor straini sunt destul de variate. Poti sa lucrezi in domeniul hotelier, in statiuni turistice, in restaurante si baruri, in parcuri de distractie sau in parcuri nationale. Cea mai profitabila activitate este cea de chelner. Salariul este mic, dar bacsisurile sunt in jur de 600$/saptamana. Oricum, lucrand in State, n-ai cum sa primesti mai putin de 6$/ora. Cu cat se intorc studentii nostri dupa trei luni de munca? Pai, depinde de ce-ti propui. Unii vor sa faca bani, isi iau mai multe joburi, lucreaza 100h/saptamana si se intorc chiar cu 8000$. Altii insa profita la maximum de luna de calatorii, se plimba cat pot si vin acasa doar cu bani sa-si plateasca datoriile facute la plecare. Sorin e undeva la mijloc. Pleaca tarziu in State si n-are cum sa profite de zilele de "travel". Tinand cont ca vrea sa-si cumpere, ca toata lumea, haine si aparatura electronica, spera ca se va intoarce in tara cu minimum 2000$, ca sa returneze parintilor suma cu care l-au "sponsorizat". in schimbul taxei de program, cei care participa la program beneficiaza si de o sesiune de orientare coordonata de reprezentanti ai CIEE. "Anul acesta, a fost la Lazar, intr-o sala in care eram sute de participanti la program. Unul dintre amanuntele cele mai importante pe care l-am aflat este ca asigurarea medicala acopera doar afectiunile de care nu esti tu responsabil. Daca te plimbi cu bicicleta fara casca, cazi si te ranesti, tu esti considerat vinovat si trebuie sa acoperi singur costurile tratamentului. in conditiile in care orice fleac medical costa zeci de mii de dolari. De asemenea, am fost sfatuiti sa nu apelam la ambulanta decat in cazuri de forta majora. Din aceleasi motive. Iar daca suferi de o boala cronica, trebuie sa pleci de-aici cu pastilele, caci acolo nu ti le elibereaza nimeni".

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite