Studenţii băimăreni s-au întrecut la cratiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 150 de tineri şi-au etalat produsele gătite chiar de ei. Universitatea de Nord din Baia Mare a organizat al treilea concurs studenţesc de tehnologie alimentară „COSTA 2009”.

Studenţii băimăreni de la secţia de Inginerie a Produselor Alimentare din cadrul Universităţii de Nord s-au întrecut în arta gătitului. De la cele mai rafinate dulciuri şi produse de panificaţie până la mâncăruri destinate celor cu probleme de sănătate, studenţii au gătit de toate. „Cei 150 de studenţi şi liceeni invitaţi au pregătit de toate: produse de panificaţie, zaharoase, conserve vegetale, produse din carne şi alimente pentru diabetici”, a enumerat Anca Mihaly Cozmuţa, organizatorul acestui eveniment.
Produsele etalate de studenţi au reprezentat, de fapt lucrările lor de final de an. „Toate au fost gătite de ei în laboratorul din cadrul universităţii”, a adăugat Anca Mihaly Cozmuţa. În cadrul concursului organizat, studenţii şi-au invitat şi colegii de liceu de la profilele similare. „Este o punte între cele două forme de învăţământ. Am văzut azi cel puţin 10 foşti elevi de-ai noştri, care acum sunt studenţi”, a arătat Ioan Bonaţ, şeful catedrei de Tehnologie alimentară de la Grupul Şcolar Tehnic din Baia Mare. Anul viitor însă, organizatorii promit un concurs la scară şi mai mare.

Studenţii şi elevii au schimbat reţete între ei

Generoşi, studenţii le-au împărtăşit colegilor mai mici care sunt abia la liceu, câteva dintre secretele culinare pe care le-au „furat” şi ei de la profesori. „Dacă vrei să-ţi iasă frişca lichidă cât mai tare, nu trebuie să foloseşti întăritor pentru că este plin de E-uri. Mai bine pui un iaurt cu fructe iese mult mai bun”, a dezvăluit Vekony Edina. Toţi participanţii au avut ocazia să guste din produsele expuse şi să voteze un câştigător. La final, s-au acordat trei premii în bani, pentru fiecare secţiune şi parte, la care s-au adăugat produse oferite de agenţii economici prezenţi la concurs. Reprezentantele sexului frumos s-au arătat cele mai încântat de eveniment, spunând că, în acest fel, au „împuşcat doi iepuri”. „Am învăţat să gătesc şi tare se mai bucură mama când îi iau locul în bucătărie, mai ales la prăjituri sau fripturi”, a mărturisit Petruţa Timiş, studentă în anul III la „Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite