Studenţii ardeleni, oameni de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Transilvania există aproape 5.000 de firme "studenţeşti" Firmele înfiinţate de studenţi au creat în ultimii ani sute de locuri de muncă şi au o cifră de afaceri de ordinul

În Transilvania există aproape 5.000 de firme "studenţeşti"

Firmele înfiinţate de studenţi au creat în ultimii ani sute de locuri de muncă şi au o cifră de afaceri de ordinul zecilor de milioane de lei.

Studenţii nu se înghesuie să-şi facă firme, cu toate că o hotărâre de guvern mai puţin cunoscută (HG. 166/2003) le oferă acestora posibilitatea de a-şi constitui o societate comercială aproape gratuit. Motivul: facilităţile pentru studenţi sunt îngropate în hârtii.

Au vrut afacerea lor

În patru ani de zile, în Transilvania au fost înregistrate de către studenţi 4.882 de societăţi comerciale. Cu 1.336 de firme "studenţeşti", Clujul se află pe primul loc în ţară, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul firmelor constituite de studenţi.

La nivelul acestui judeţ, societăţile comerciale "studenţeşti" au generat 430 de locuri de muncă în ultimii patru ani, de când este în vigoare hotărârea guvernamentală, şi au totalizat o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de lei, potrivit Oficiului Registrului Comerţului.

Monica Mădăraş şi Adina Erdei, două tinere din Cluj-Napoca, şi-au deschis o firmă în urmă cu câteva luni. "Înainte lucram la o firmă de publicitate, o revistă. Eu cu prietena mea am decis că putem avea revista noastră, să lucrăm astfel pentru noi", povesteşte Monica.

Tinerele au demarat afacerea în luna martie a acestui an, beneficiind de facilităţile guvernamentale. "Lucrăm la o revistă care promovează turismul. Iniţial noi am fost şi angajate şi patroane, dar acum echipa s-a mărit", ne-a spus Monica Mădăraş. Echipa este formată în prezent din şase colaboratori, iar revista condusă de cele două tinere a ajuns deja la al treilea număr.

Hotărâre confuză

Studenţii care au reuşit să-şi înregistreze o firmă spun că textul Hotărârii de Guvern nr. 166 din 2003 este confuz, iar funcţionarii de la Registrul Comerţului nu acorda scutirea de taxe cui trebuie şi aplică actul normativ după cum crede fiecare de cuviinţă.

În textul actului normativ nu este specificat nimic despre studiile postuniversitare, forma de studiu cu taxă sau restanţe. Pe de altă parte, condiţiile impuse de HG arată că studenţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: "să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior acreditată, să fie cel puţin în anul doi de studiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii". De asemenea studenţii nu trebuie să aibă mai mult de 30 de ani.

Scutiţi de plata taxelor

Actul normativ arată că studenţii ce doresc să pornească o afacere proprie sunt scutiţi de la plata taxelor pentru înmatriculare, cele pentru autorizaţia de funcţionare, taxele pentru operaţiunile Biroului Unic şi pentru serviciile de asistenţă la înregistrare, dar şi pentru activităţile notariale. Astfel, ei mai au de virat doar capitalul social al firmei, de minimum 200 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite