Studentii au cantat "Sandule, lasa-ne!" pe strazile Clujului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.500 de studenti de la Universitatea "Babes-Bolyai" si cativa tineri de la Universitatea Tehnica au marsaluit, ieri la pranz, cantand "Sandule, lasa-ne!" pe strazile municipiului Cluj-Napoca, in semn

1.500 de studenti de la Universitatea "Babes-Bolyai" si cativa tineri de la Universitatea Tehnica au marsaluit, ieri la pranz, cantand "Sandule, lasa-ne!" pe strazile municipiului Cluj-Napoca, in semn de protest fata de nesolutionarea revendicarilor lor de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii. Organizatia Studentilor din Universitatea "Babes-Bolyai" nu recunoaste protocolul semnat la Bucuresti in 30 octombrie de Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, document care, de altfel, a si fost invalidat de Adunarea Generala a ANOSR. Studentii au zabovit cateva secunde in fata prefecturii, strigandu-l pe reprezentantul Guvernului in teritoriu, Vasile Soporan - "Vasileeee, Vasileeee!!!", cerand demisia acestuia, o data cu cea a lui Alexandru Athanasiu, printre racnete de genul "Hotii!". Dupa ce i-au chemat pe adolescentii ce invata la liceele de pe traseul marsului sa li se alature, deoarece "Voi urmati", protestatarii au ajuns in Piata "Lucian Blaga", unde liderul OSUBB, Dinu Gherman, vicepresedinte al ANOSR, a dat citire revendicarilor: gratuitate la asistenta medicala in clinicile universitare, reducerea cu 50 la suta a costului transportului in comun, precum si a celui feroviar, burse care sa acopere cheltuielile de regie, scuze publice din partea ministrului Athanasiu pentru ca a dezinformat autoritatile de la Bruxelles, considerarea studentimii drept partener egal de dialog si - o premiera - promovarea si salarizarea cadrelor universitare dupa criteriul competentei, nu al vechimii. Studentii au promis ca, daca cererile lor nu vor fi solutionate favorabil, se vor muta in strada, in fiecare saptamana.
La Targu Mures,
Medicinistii s-au saturat de promisiuni
Studentii medicinisti din Targu Mures s-au saturat de promisiuni. Ieri, timp de patru ore, ei au protestat in fata Universitatii de Medicina si Farmacie din localitate, cerand conditii mai bune de cazare in camine si salarii mai mari pentru cadrele didactice. "Am decis continuarea actiunilor de protest dupa ce am vazut ca negocierile cu Ministerul Educatiei au esuat", a declarat Casian Giurgiu, presedintele Ligii Studentilor din Targu Mures. Intre revendicarile studentilor din Targu Mures se afla si restructurarea invatamantului superior din Romania.
Studentii timisoreni au scandat:
"Romania nu ne vrea, noi plecam altundeva!"
Aproximativ 400 de studenti timisoreni au iesit ieri pe strada pentru a protesta fata de deciziile Guvernului in ceea ce priveste drepturile care li se acorda. Paziti de jandarmi, protestatarii au plecat de la Universitatea de Vest din Timisoara, indreptandu-se spre sediul prefecturii. Pe pancartele purtate se putea citi "Student si cersetor" sau "Facultatea = cura de slabire suta la suta garantata". In fata Prefecturii Timis, studentii s-au dezlantuit, scandand intruna "Hotii, hotii!", "Romania nu ne vrea, noi plecam altundeva!". Secretarul prefecturii, Mircea Chirila, si seful de cabinet al prefectului, Eugen Dogariu (care este si presedintele organizatiei judetene a PSD), au coborat pentru a-i invita pe studenti la discutii. Acestia au refuzat si s-au intors cu spatele la prefectura, scandand: "Nu cedam!". Vicepresedintele organizatiei studentilor din Universitatea Timisoara, Laurentiu Georgescu, a explicat decizia prin faptul ca "pentru problemele care puteau fi rezolvate pe plan local au fost gasite solutii care asteptau sa fie puse in practica. Nu avem ce discuta, deoarece cerintele noastre pot fi rezolvate doar de Guvern". Dupa ce au protestat in fata prefecturii, studentii au plecat strigand: "Maine revenim!"
La Craiova,
Politia intimideaza liderii studentilor
Aproximativ 150 de studenti craioveni s-au solidarizat, ieri dimineata, cu colegii lor din toata tara care au organizat greve de protest. Acest lucru a fost posibil numai dupa o ruptura intre organizatiile studentesti craiovene. Studentii de la Facultatea de Mecanica si Facultatea de Chimie din Craiova au intrerupt cursurile timp de doua ore. Dimineata, ei s-au adunat in fata Facultatii de Mecanica, de unde au plecat incolonati spre camine. Deplasarea s-a facut in liniste, nescandandu-se nici un slogan. In campusul universitar, studentii au ascultat discursurile liderilor, fara sa poarte pancarte. Ei au solicitat acordarea de fonduri pentru dotarea laboratoarelor, repararea si consolidarea cladirilor in care se tin cursurile, marirea alocatiei de bursa la 550.000 de lei, asigurarea unor reduceri cu 50% pe transportul local si pe cel feroviar pentru trenurile accelerat si rapid, pentru un numar de 24 de calatorii dus-intors si asigurarea unor conditii decente de trai in caminele studentesti. Liderii studentilor de la cele doua facultati au acuzat celelalte sindicate afiliate la Confederatia Organizatiilor Studentesti ca nu le reprezinta interesele asa cum ar trebui. Florin Gagea, liderul Sindicatului Studentilor din Facultatea de Mecanica, a demisionat din functia de vicepresedinte al COS, motivand: "Am mers impreuna cu sindicatele afiliate, convinsi ca vom obtine ceva. Ei nu au facut insa altceva decat sa negocieze. Noi vrem ceva concret. Ne-am saturat de promisiuni". El a mai precizat ca asupra grevistilor au fost exercitate presiuni, chiar si din partea... politiei: "Ni s-a pus in vedere sa ne vedem de treburile noastre, daca nu vrem sa avem probleme. Azi de dimineata m-am trezit cu un politist la mine in camera. Degeaba i-am explicat ca avem acordul decanului si nu ne trebuie autorizatie ca sa protestam in fata institutului, el si-a facut treaba pentru care venise: m-a interogat, mi-a luat datele, apoi mi-a smuls de pe pereti toate afisele cu greva, spunand ca nu ar trebui sa ma ocup cu asemenea prostii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite