Structura salariului, in Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariul de baza (minim contractual) este suma minima cu care poate fi platit un lucrator in Italia, conform contractelor colective nationale pe categorie, stipulate intre organizatiile patronale si

Salariul de baza (minim contractual) este suma minima cu care poate fi platit un lucrator in Italia, conform contractelor colective nationale pe categorie, stipulate intre organizatiile patronale si sindicale din diferite domenii de activitate. Din 1993, acest salariu inlocuieste contingenza (limita de subzistenta), aliniind retributia la nivelul de trai.
Al 13-lea salariu trebuie platit obligatoriu
Daca muncitorul roman primeste un superminimo, inseamna ca este platit cu o suma mai mare decat cea prevazuta de contractul colectiv, iar vechimea (scatti di anzianita) este rezervata majorarilor datorate acumularii de experienta. Sporul provincial (terzo elemento privinciale) reprezinta majorari de salariu valabile in anumite provincii si in anumite sectoare de activitate; daca firma obtine rezultate bune in productie, unele contracte colective prevad un premiu de productie (premio di produzione). Plata in cazul orelor muncite peste program (lavoro straordinario) este majorata in functie de contractul colectiv. Orice angajat roman in Italia are dreptul la al 13-lea salariu (mensilita aggiuntive), platit in luna decembrie, si care are aceeasi valoare cu salariul lunar pe care muncitorul il primeste de obicei. in anumite cazuri este prevazut si al 14-lea salariu, care este platit in preajma vacantei de vara.
Sporurile
Sporurile (indennita) sunt majorari ale salariului in functie de eforturile suplimentare sau de anumite inconveniente cu care se confrunta muncitorul. Romanii care muncesc in Italia pot beneficia de sporul de toxicitate pentru activitati care pun in pericol sanatatea muncitorului, de sporul de lucru cu bani si valori pentru acoperirea riscului de a lucra cu sume mari de bani si care este cuprins intre 5 si 10 la suta din salariul de baza, de indemnizatia de masa in cazul in care firma nu poate oferi angajatilor bonuri de masa, sau de indemnizatia de transfer pentru romanii care innopteaza in afara orasului in interes de serviciu. in functie de numarul membrilor familiei si de venituri, poate fi platita o alocatie neimpozabila (Assegno per il Nucleo Familiare - ANF).
Impozitul si contributia la fondul de pensii
in fiecare luna vor fi retinute din salariu anumite sume pentru Fisc, fondul de pensii si asigurarile de sanatate. Impozitul pe venit se calculeaza din salariul brut, din care au fost deduse eventualele alocatii si contributii la fondul de pensii. Daca in timpul anului au fost retinuti mai putini bani pentru impozite, diferenta va fi retinuta in continuare, iar in caz contrar suma va fi rambursata. Depozitul de care muncitorul roman va beneficia sub forma de pensie se constituie din contributiile lunare pe care angajatorul trebuie sa le plateasca fondului de pensii pentru fiecare persoana angajata, sume platite din salariul brut. Banii acestia acopera si eventualele pensionari anticipate sau asigurari de boala. Cota varsata de muncitorul roman ca asigurare impotriva accidentelor de munca sau a bolilor profesionale se calculeaza in functie de gradul de periculozitate al activitatii desfasurate. La incheierea raportului de munca, indiferent de cauza pentru care aceasta survine (demisie, concediere, cu sau fara justificare), muncitorul roman are dreptul la o suma de bani. Ea se calculeaza adunand venitul din fiecare an muncit, iar suma obtinuta se va imparti la 13,5.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite