Strigoii de la Casa de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Bădic  şi mama sa,  Angelica Calinciuc, vii şi nevătămate
Nicoleta Bădic şi mama sa, Angelica Calinciuc, vii şi nevătămate

O fată de 14 ani din oraşul vrâncean Odobeşti a figurat „moartă“ în baza de date a CAS Vrancea. Ea nu poate beneficia nici acum de asistenţă medicală gratuită.Medicii de familie semnalează zeci de erori ale sistemului informatic din Sănătate: copii trecuţi ca „pensionari“ sau „soţi“. La 18 ani, sistemul „îi scuipă“ pe tineri afară.

Nicoleta-Cristina Bădic, o adolescentă în vârstă de 14 ani din Odobeşti, judeţul Vrancea, a aflat în urmă cu câteva luni că a fost declarată moartă în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Medicul ei de familie, dr. Grigore Hanţă, ne-a povestit epopeea acestei erori şi cum s-a chinuit să-şi „reînvie" pacienta: „Această fetiţă e născută pe 6 mai 1997 şi este la mine în listă din 2008. În 2009, i-am dat o reţetă care a fost decontată, deci era asigurată. În ianuarie 2011, a trebuit să-i dau o altă reţetă şi am văzut că ea în sistem figura ca fiind decedată, dar nu era trecută şi data când a decedat".

Grigore Hanţă, medicul care şi-a găsit pacienta omorâtă de sistem 

Între timp, medicul ceruse şi o adeverinţă de asigurat de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu" din oraş, unde Nicoleta este în clasa a VII-a, că aşa cere tipicul în cazul pacienţilor-elevi. Când a văzut că sistemul informatic îi arată că pacienta lui de 14 ani e moartă, dr Hanţă a sunat la CAS Vrancea. Instituţia i-a confirmat că Nicoleta „a murit" din decembrie 1997, deci când avea doar şapte luni.

„I-am întrebat de ce la ei figurează că e moartă, dacă eu am adeverinţa ei de elev în faţă, abia eliberată de la şcoală?" - continuă medicul povestea. Însă, în loc să rezolve problema, cei de la CAS Vrancea au sunat la liceul fetei şi s-au luat de secretara instituţiei. „Ne-au sunat de la CAS şi ne-au spus că de ce am eliberat o adeverinţă pe numele unui copil mort. Şi le-am spus că fetiţa trăieşte şi că o vedem zilnic aici. Este îngrozitor ce se întâmplă", ne-a spus Anişoara Lazăr, secretara Liceului „Duiliu Zamfirescu".

Mama a aflat de la profesori

Angelica Calinciuc (37 de ani), mama Nicoletei, a aflat de situaţia absurdă de la profesorii fetiţei ei. „M-a sunat de la şcoală şi mi-a spus că fetiţa mea apare ca fiind moartă de la cinci luni. Am rămas şocată pentru că eu o văd în fiecare zi. Merge la şcoală. Am început să plâng şi apoi mi-au spus că la Evidenţa Populaţiei sau la CAS s-a produs o greşeală", ne-a spus mama Nicoletei. De atunci, femeia bate drumurile pe la Direcţia de Evidenţa Populaţiei şi pe la CAS Vrancea.

 „Nici acum nu s-a rezolvat. Fetiţa mea nu poate merge la medic gratuit, nu poate beneficia de asistenţă medicală de niciun fel. Dacă nu rezolvă, îi voi da în judecată".

Colegii fetei şi profesorii au rămas şi ei şocaţi, iar Nicoleta este afectată de cele întâmplate. „Când s-a aflat, au început unii colegi să râdă de mine că sunt moartă. Nu-mi venea să cred ce se întâmplă când am auzit. Sper să se rezolve şi să nu se mai întâmple niciodată aşa ceva", ne-a spus Nicoleta plângând.

Cerere lunară de reînviere

Medicul Grigore Hanţă spune că din ianuarie şi până acum a sesizat Casa în fiecare lună şi a cerut rezolvarea situaţiei pacientei sale. Nu înţelege cum s-a ajuns la această situaţie: „Dacă ea figurează moartă din decembrie 1997, cum de am putut să-i dau reţetă în 2009 fără să se sesizeze Casa? Şi de ce nu apare data morţii, ca să vedem de unde vine greşeala?".

În cele din urmă, luna trecută cei de la CAS au modificat în SIUI şi au „înviat-o" pe Nicoleta Bădic, însă tot nu au primit-o printre asiguraţi. „Văd că apare în continuare ca fiind nevalidată, deci ea tot nu poate beneficia de servicii medicale. Nu îi pot convinge că fetiţa trăieşte! O voi lua de mânuţă şi o duc la ei, să vadă că trăieşte", ne-a spus medicul.

Tăcere la CNAS

În ciuda insistenţelor noastre, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate n-a răspuns întrebărilor noastre care au cerut lămuriri asupra acestor erori ale sistemului informatic.

Vina, pasată de la unii la alţii

Reprezentanţii CAS Vrancea susţin că nu e vina lor. „Sistemul este actualizat permanent cu date de la Evidenţa Populaţiei. Acolo, la ei, fetiţa figura ca fiind decedată din decembrie 1997. La o reactualizare de-a noastră, care se face automat, deodată a apărut şi la noi ca fiind moartă", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea, Iustina Micu.

Grigore Hanţă, medicul care şi-a găsit pacienta omorâtă de sistem

Copie de pe pagina din sistem în care Nicoleta apare decedată, fără să se precizeze data „morţii“



Casa spune că acum fetiţa trebuie înscrisă din nou de medicul de familie, întrucât „ea a ieşit din sistem dintr-o eroare, de aceea apare nevalidă". Serviciul de Evidenţa Populaţiei a transmis că sunt mai multe feluri de a căuta o persoană în sistem şi rezultatele pot fi diferite: „Ieri, fetiţa figura la noi ca fiind vie, iar astăzi era moartă din 1997. Cercetăm această situaţie", a spus şeful serviciului, Neculai Cojocaru.

Alţi morţi vii şi un medic strămutat

Medicii de familie reclamă şi alte situaţii absurde ale sistemului informatic unic integrat (SIUI) de la Casa de Sănătate. Dr Sorina Moia, din comuna Vlad Ţepeş, judeţul Călăraşi, a avut în listă doi pensionari, de 72, respectiv, de 68 de ani, care apăreau decedaţi. „Sunt pacienţii mei din anul 1998. Unul dintre ei era trecut mort din anul 2001 şi altul din 2006. S-au speriat când au aflat că apar morţi. Eram trecută şi la Curtea de Conturi cu delapidare, că prescriam reţete unor oameni morţi. Am dovedit cu cupoanele de pensie că sunt vii", a povestit medicul.

Alt medic de familie, Cătălin Petrencic, a descoperit cu stupoare că el însuşi este trecut greşit în SIUI. Figurează ca medic în judeţul Covasna, deşi de 11 ani plăteşte dările la Casa de Asigurări de Sănătate Călăraşi, şi este trecut cu domiciliul în comuna Făurei, nu în Mănăstirea. „Au fost găsite multe nereguli, mai ales la copii. Am cazuri când micuţii figurau ca «salariaţi», «magistraţi-judecători», «pensionari» sau «soţ», «soţie» sau «părinte fără venituri»".

Tată şi fiică, pensionaţi de CNAS

Şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor,  53 de ani, a descoperit că este o „victimă" a SIUI. „În baza de date a Casei figurez ca pensionar, deşi nu e deloc aşa. În fapt, medicul meu de familie a descoperit această eroare în urma unei întâmplări. Fiica mea de 24 de ani a mers la medic pentru a solicita o adeverinţă, a fost căutată în sistem şi a apărut şi ea ca fiind pensionară. Intrigat, medicul de familie m-a căutat şi pe mine în sistem şi aşa am aflat că şi eu apar ca pensionar. Sunt sute de cazuri de astfel de erori", a explicat Barbu.   Daniela Drăghici, Daniela Şerb

Bebeluşi nevalidaţi

Copie de pe pagina din sistem în care Nicoleta apare decedată, fără să se precizeze data „morţii“

Unii copii sub un an nu sunt admişi în sistemul informatic al Casei   Foto: shutterstock



Dr Valeria Herdea, medic de familie în Bucureşti, spune că are printre pacienţi şi bebeluşi născuţi în decembrie anul trecut care sunt încă nevalidaţi de sistem. Aceasta înseamnă că ei nu au calitatea de asigurat, deşi prin lege au dreptul la asistenţă medicală gratuită. „Aceştii copii au acum şase-şapte luni. Cei de la Casă se mişcă foarte încet. În aceste situaţii, familiile ajung cu reţeta la farmacie şi trebuie să o cumpere. Părinţii vin şi ne întreabă pe noi de ce nu pot beneficia copiii lor de medicamente gratuite. Eu nu pot elibera reţete gratuite pentru persoanele nevalidate de sistemul informatic pentru că sunt pasibilă să plătesc eu acea reţetă", a explicat dr Herdea.

O altă anomalie a sistemului informatic e cea referitoare la unii tineri între 18 şi 26 de ani, cuprinşi într-o formă de şcolarizare, dar invalidaţi, la rândul lor, de SIUI care scoate automat din listă persoanele care au împlinit 18 ani. În aceste condiţii, un student, să spunem, se poate trezi că este în afara sistemului de asigurări medicale. Reprezentanţii Casei spun că astfel de cazuri apar pentru că Ministerul Educaţiei nu are şi prin urmare nu le-a furnizat o situaţie clară a tinerilor care urmează diverse forme de învăţământ, de la şcoala profesională până la facultate. 

Potrivit dr Cătălin Petrencic, Casa taie 25-50 de lei din costul serviciilor medicale acordate elevilor de 18 ani care au fost scoşi automat din listă. Pentru a se reînscrie, persoanele trebuie să ducă la Casă noi adeverinţe. Chiar şi în această situaţie nu e sigur că situaţia se va rezolva.  Dr Herdea spune că au fost cazuri în care a mers la Casă cu hârtii doveditoare ale calităţii de asigurat ale unei persoane, i s-a promis că situaţia se va rezolva, pentru ca luna următoare serviciile medicale aferente acelei persoane să fie din nou invalidate de sistem.  Daniela Şerb

Sistem de 100 de milioane de euro

SIUI a costat peste 100 de milioane de euro fără TVA. El a fost dezvoltat iniţial în 2003 ca proiect-pilot în judeţele Braşov şi Vâlcea. Sistemul a fost inaugurat oficial la 20 decembrie 2010 în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu. Sistemul a funcţionat perfect la inaugurare, dar s-a prăbuşit după doar trei săptămâni, la 10 ianuarie 2011. 

Oficialii CNAS au explicat atunci că activitatea SIUI a fost suspendată ca urmare "a unui comportament necunoscut al sistemelor de management al bazelor de date". Un raport de audit intern al CNAS arată că problemele din sistemul informatic erau cunoscute încă din 2009. Auditul atrăgea atenţia că sistemul a fost proiectat pentru un flux de date care, în exploatarea reală, a fost depăşit.

Misterul celor plecaţi din ţară

În urma unui articol publicat pe 5 iunie de „Adevărul" referitor la cum poţi verifica dacă figurezi sau nu ca asigurat la fondul de sănătate, cititorii şi-au exprimat opiniile pe www.adevarul.ro

" Locuiesc de şapte ani în Canada. Sunt cetăţean canadian şi locuiesc la Vancouver. Încă sunt în baza de date a Casei de Sănătate. Mă întreb cum e posibil aşa ceva. "
Mimi
 
" Sunt plecată de cinci ani din ţară şi figurez ca asigurată. E un sistem de sănătate bolnav. "
Lili

" Eu nu figurez ca asigurat... Cum e posibil, doar sunt angajat la stat!...??!! "
Teodor

Unii copii sub un an nu sunt admişi în sistemul informatic al Casei   Foto: shutterstock
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite