"Strigătul fetelor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un obicei vechi de Paşte - "Strigătul fetelor" - s-a desfăşurat, în noaptea de Înviere, în satul mureşean Petea, nu mai puţin de 23 de tinere sătence fiind ironizate în versuri. Obiceiul

Un obicei vechi de Paşte - "Strigătul fetelor" - s-a desfăşurat, în noaptea de Înviere, în satul mureşean Petea, nu mai puţin de 23 de tinere sătence fiind ironizate în versuri. Obiceiul prevede ca, după slujba de Înviere, băieţii din sat să aprindă un foc mare şi apoi, din turla bisericii, să strige în versuri lucrurile rele ce s-au auzit prin localitate că ar fi fost făcute de tinerele de măritat. Unele dintre fetele luate în vizor spun că băieţii exagerează de dragul spectacolului, însă, fiind vorba de un obicei, nu se pot supăra pe ei. În schimb, fetele şi femeile din Bistriţa-Năsăud sunt stropite cu parfum în cea de-a doua zi de Paşte, obicei preluat de la maghiari şi practicat atât la sate, cât şi la oraş.
Obiceiul, cunoscut în zonă sub numele de "La udat!", constă în rostirea unei poezii şi stropitul fetelor cu parfum. "Am auzit că aveţi un trandafir frumos, am venit să-l udăm, să crească, să înflorească şi mulţi ani să trăiască!", spun udătorii, după care udă fetele şi primesc în schimb ouă roşii, dulciuri sau chiar bani.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite