Strategie pentru UE: scumpirea gazelor cu 64% până la finele lui 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

gaze, electricitate şi gigacalorie au elaborat "Scenariul de evoluţie a preţurilor administrate în perioada 2006-2008".Surse din interiorul autorităţilor naţionale de reglementare ne-au

gaze, electricitate şi gigacalorie au elaborat "Scenariul de evoluţie a preţurilor administrate în perioada 2006-2008".
Surse din interiorul autorităţilor naţionale de reglementare ne-au dezvăluit atât metodele de calcul folosite, cât şi graficele care evidenţiază cursul ascendent al preţurilor celor trei utilităţi în perioada următoare. Preţul mediu reglementat al gazelor naturale va avea o creştere de peste 100 de dolari la mia de metri cubi.
El pleacă de la 263 de dolari, cât este în prezent, şi va creşte trimestrial până la valoarea de 370 de dolari, la finele lui 2008. Prognozele (vezi grafic) sunt estimate conform reglementărilor în vigoare şi luându-se în calcul evoluţia preţurilor de import şi din producţia internă ale gazelor. În ceea ce priveşte metoda de calcul al preţului energiei electrice aferente consumatorilor captivi, au fost luaţi în considerare următorii coeficienţi de creştere: indicele inflaţiei, preţul de achiziţie a cărbunelui (+4% pe an), a păcurii (+5% pe an) şi cel al gazelor naturale. Actualizarea preţurilor energiei electrice se va face semestrial, şi pleacă de la un nivel mediu de 2.720 de lei vechi/kilowat, în prezent, pentru a ajunge la 3.195 lei vechi/kilowat, în ultima parte a lui 2008.
Subvenţia gigacaloriei va fi redusă la zero
Calculele de creştere a preţurilor la energia termică furnizată populaţiei au fost stabilite ţinându-se cont de: eliminarea treptată a subvenţiei de la bugetul de stat, măsurile de sprijinire a populaţiei sărace pentru a suporta plata majorărilor, eliminarea preţului naţional de referinţă la 1 iulie 2007 şi trecerea treptată la cel local de referinţă, tipul de combustibil folosit etc. Astfel, preţul mediu subvenţionat al gigacaloriei pleacă de la 1.652.400 lei vechi în prezent (preţul real fiind de 2.203.200 lei) şi va ajunge la 1.782.900 lei vechi, la sfârşitul lui 2008 (când preţul real este estimat la 2.605.100 lei). Întrucât statul trebuie să elimine, până în 2010, subvenţionarea gigacaloriei, preţul subvenţionat se va apropia treptat de cel real, până când îl va egaliza.
Penalităţi pentru locatarii cu locuinţe neizolate termic
Odată cu eliminarea preţului naţional de referinţă, la 1 iulie 2007, se vor aplica preţuri locale de referinţă, stabilite în raport de costurile producătorului local de energie termică. Autorităţile mai au în vedere şi scăderea valorii facturii gigacaloriei. În următoarea perioadă se vor stabili nişte coeficienţi penalizatori care se vor aplica producătorilor de energie termică ineficienţi şi asociaţiilor de locatari sau consumatorilor individuali care nu au locuinţele bine izolate termic.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite