Strategia energetică, o anomalie repetată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Videanu vrea să acţioneze printr-o ordonanţă căreia nu-i poate explica urgenţa. Primii care i-au demontat proiectul lui Videanu au fost furnizorii privaţi de energie. Ei se tem de concurenţă neloială din partea statului.

Ministerul Economiei a debutat cu stângul în campania de promovare a restructurării sectorului energetic, proiect lansat în dezbatere publică săptămâna trecută. În primul rând, ministrul de resort, Adriean Videanu, a anunţat ieri că restructurarea va fi aprobată de Executiv în forma unei Ordonanţe de Urgenţă, nu a unei Hotărâri de Guvern, însă nu a reuşit să motiveze caracterul de urgenţă al acestui demers.

În acest fel, ministrul este în pericol de a repeta o anomalie legislativă „patentată“ toamna trecută de Guvernul Tăriceanu, care aprobase o Ordonanţă de Urgenţă imposibil de aplicat.

Fostul Executiv adoptase, tot prin Ordonanţă de Urgenţă, înfiinţarea unei companii integrate energetice, care îngloba Electrica, Hidroelectrica şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Acel normativ nu a putut fi însă aplicat, în lipsa avizului Consiliului Concurenţei. Motivul pentru care Videanu merge pe varianta Ordonanţei de Urgenţă ar putea fi faptul că un astfel de act normativ este mult mai dificil de atacat în instanţă decât Hotărârea de Guvern.

Privaţii se opun

Mai mult, Videanu s-a lovit de opinia furnizorilor privaţi de energie, care susţin că noua reorganizare ar putea distorsiona competiţia pe piaţă prin includerea Electrica.

„Electrica poate fi introdusă, dar prin mecanisme de siguranţă, având în vedere asigurarea unei competiţii egale între furnizori. Adică Electrica va avea contabilitate separată, iar energia produsă de cele două companii va fi vândută pe OPCOM (n.n. - bursa de energie)“, a declarat Videanu, ieri, la Suceava.

Banca Mondială, ignorată

Reprezentantul Băncii Mondiale la Bucureşti, Benoit Blarel, arată că nu era nevoie de o restructurare în prezent în sectorul energetic. „Asta nu înseamnă că nu trebuie să se facă nimic, însă privatizările trebuie continuate pentru atragerea de noi investiţii“, susţine Blarel.

El a reiterat declaraţiile acordate pentru „Adevărul“ de oficialii Băncii Mondiale în urmă cu două luni, potrivit cărora o astfel de reorganizare va duce la colapsul întregului sector energetic, întrucât profitul hidrocentralelor va fi înghiţit de necesarul uriaş de investiţii al termocentralelor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite