Ştrandurile groazei, la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii sanitari din întreaga ţară au început campanii de verificare a ştrandurilor. Concluzia: apa din bazine este plină de microbi, iar multe ştranduri nu au nici punct de prim ajutor

Inspectorii sanitari din întreaga ţară au început campanii de verificare a ştrandurilor. Concluzia: apa din bazine este plină de microbi, iar multe ştranduri nu au nici punct de prim ajutor şi nici salvamar

Moartea fetiţei de 12 ani din Caracal, acum aproape două săptămâni, la ştrandul din localitate i-a pus pe jar pe inspectorii sanitari din ţară. Ei au demarat controale serioase la ştrandurile şi locurile de scăldat. A rezultat o ploaie de amenzi, iar mai multe ştranduri, care funcţionau de ani buni fără autorizaţie, au fost închise. "A trebuit să moară un copil ca autorităţile să înceapă controalele şi să aplice sancţiuni", spun acum neputincioşi cei care au asistat la drama familiei Giurea, din Caracal.

La Craiova, unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării, doar două dintre cele şapte ştranduri îndeplinesc normele sanitare, iar inspectorii nu au mai făcut nicio verificare de la începutul verii. Chiar dacă la momentul controlului s-a constatat că normele sanitare sunt încălcate, inspecţiile nu s-au mai repetat. Bazinele de la Roma şi Zeus funcţionează de ani buni fără autorizaţie sanitară. Până acum, niciunul dintre proprietarii ştrandurilor ilegale nu au fost sancţionaţi. Inspectorii sanitari au somat însă proprietarii de la Roma şi Zeus, Cristi Staicu (ginerele controversatului om de afaceri Dinel Staicu) şi, respectiv, consilierul pe probleme de rromi al prefectului de Dolj, Ilie Bambaloi, să remedieze problemele. "Am lăsat o înştiinţare patronilor să ne caute, ca să vedem ce este de făcut. Le-am dat şi amenzi. Patru, până acum" , a afirmat dr. Emilia Cornea, inspector sanitar în cadrul ASP Dolj. "Roma şi Zeus nu sunt bune de scăldat din niciun punct de vedere, nici igienic, nici al calităţii apei", preciza Marian Voinescu, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat Dolj. La sfârşitul săptămânii trecute, ştrandul încă funcţiona, fără autorizaţie, dar plin de clienţi. La ştrandul de la Işalniţa, situat la doar câţiva kilometri de Craiova, plaja este plină de mucuri de ţigări, peturi, cutii de bere, iar de toalete nu te poţi apropia din cauza mirosului. Nici ştrandurile Preajba sau Hanul Doctorului, de la periferia Băniei, nu îndeplinesc toate condiţiile. Totuşi amenzile nu curg, aşa cum ar fi normal, pe motiv că de la locul inspecţiei lipsesc patronii.

Ştrand lângă Caracal, de patru ani fără autorizaţie

La periferia Caracalului, la Deveselu, un ştrand funcţionează exact în aceleaşi condiţii precum cele care erau până acum la Ştrandul Parc, acolo unde Raluca Giurea, o fetiţă de doar 12 ani, şi-a pierdut viaţa fiind trasă în gura de evacuare a bazinului. Aflat în administrarea Întreprinderii de Gospodărire Orăşenească (IGO), bazinul nu are autorizaţie sanitară pentru exploatarea publică din 2003, dar aceasta încă funcţionează fără probleme.

Ştranduri închise în Braşov şi Cluj

Inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Braşov au închis, recent, ştrandul de la Codlea după ce au găsit mai multe nereguli: bazinele erau murdare şi nici nu exista personal care să asigure intervenţia în cazuri de accidente. Inspectorii OPC au închis ştrandul până la remedierea deficienţelor constatate, iar administratorii riscă o amendă de până la 10.000 de lei. OPC Braşov va continua inspectarea celorlalte patru ştranduri din jdueţ în zilele următoare. De asemenea, OPC a dispus închiderea temporară a ştrandului din Dej deoarece, la inspecţie, s-a constatat că apa din bazine nu era bună, iar ştrandul nu avea nici serviciu de salvare şi nici punct de prim ajutor. Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Suceava, Odette Nicolae, a dispus săptămâna trecută suspendarea activităţii la singurul bazin de înot acoperit pentru că, în urma analizelor făcute, s-a constatat că apa din bazin nu corespundea din punct de vedere microbian şi chimic, cei care intrau în apă fiind în pericol să se îmbolnăvească de diaree.

Ştrandul din Arad, deficitar la toalete

Ştrandul "Neptun" din Arad, considerat cel mai mare din Europa de Est şi situat pe malul Mureşului, are de rezolvat problema toaletelor. Prefectul judeţului Arad, Gavril Popescu, a dat dispoziţie să se demareze verificări ample şi amănunţite la toate ştrandurile din judeţ, inclusiv Ştrandul "Neptun". Până acum, majoritatea sesizărilor care au fost înregistrate la Prefectură cu privire la ştranduri se refereau la igiena precară din toalete. Verificarea bazelor de agrement va începe zilele următoare şi va dura până la finele sezonului estival.

Bazine periculoase la Târgu Mureş

Recent, reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat din Mureş au făcut patru controale şi au recoltat probe bacteriologice din cele două bazine pentru copii din Complexul de Agrement Mureşul, din Târgu Mureş. "Apa nu îndeplineşte, bateriologic şi chimic, condiţiile apei potabile, având depăşiri inclusiv la turbiditate şi amoniu, adică urină", a precizat directorul ISS Mureş, Gabriela Uifălean. Şi aici s-au aplicat amenzi, care însă au fost contestate de administraţia bazinului.

Ştrandurile din Capitală, pline până la refuz

În Bucureşti, ştrandurile sunt pline nu numai în weekend, ci şi în timpul săptămânii sau chiar noaptea, atunci când temperaturile devin insuportabile. Investiţiile în ştrandul Giuleşti din sectorul 6 s-au ridicat la peste 10 miliarde de lei. Acestea s-au axat în special pe amenajarea spaţiului verde şi modernizarea băii publice. Potrivit directorului Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement a municipiului Bucureşti, în toamnă, acesta va fi primul ştrand cu instalaţie de circulare, recirculare şi tratare a apei, investiţie care se va ridica la 50.000 de euro.

Tragedia familiei Giurea continuă la Caracal

În oraşul unde, în urmă cu o săptămână, micuţa Raluca Giurea şi-a pierdut viaţa, lacrimile curg în continuare. Recent, colegii fetei au lipit prin oraş afişe în care cereau să se facă dreptate pentru Raluca. A doua zi dimineaţă nu se mai găsea niciun afiş. "Ne temem că autorităţile vor să muşamalizeze cazul", spune un apropiat al familiei. Durerea părinţilor fetei este şi mai mare şi nu se pot împăca cu ideea că îngerul lor a plecat definitiv dintre ei. În urmă cu trei zile, fratele ei, Florin, a ajuns în stare avansată de şoc la spitalul din Slatina cu specific de boli boli nervoase. Tatăl este sub tratament, fiind diagnosticat de medicii din Caracal cu amnezie cronică, iar mama fetei este sub şoc. "Te priveşte cu ochii rătăciţi, de parcă nici nu te-ar mai cunoaşte", spun prietenii familiei despre mama fetei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite