Străinii, puţini, dar puternici pe Bursa de la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4.024 de investitori din alte ţări deţineau, la sfârşitul lui 2007, instrumente financiare în valoare de 14,4 miliarde de euro. Piaţa românească de capital se putea lăuda, la sfârşitul

4.024 de investitori din alte ţări deţineau, la sfârşitul lui 2007, instrumente financiare în valoare de 14,4 miliarde de euro.

Piaţa românească de capital se putea lăuda, la sfârşitul anului 2007, cu nu mai puţin de 9,526 milioane de deţinători de instrumente financiare. Programul de privatizare în masă (PPM) continuă să umfle statisticile, furnizând cea mai mare parte a investitorilor autohtoni.


Valoarea totală a deţinerilor de instrumente financiare depăşea, la sfârşitul anului trecut, 32 miliarde de euro (115,6 miliarde de lei), potrivit datelor furnizate de Depozitarul Central. Raportul numeric dintre rezidenţi şi nerezidenţi subliniază, odată în plus, puterea financiară a investitorilor străini.

Astfel, la sfârşitul lui 2007, numai 4.024 de nerezidenţi aveau deţineri de 14,4 miliarde de euro (45% din total), în timp ce un număr-record de 9,522 milioane de investitori români acopereau 17,6 miliarde de euro. "Datele certifică faptul că investitorii nerezidenţi sunt fondurile de investiţii. În schimb, cei din ţara noastră, reprezentaţi în mare parte de persoane fizice, nu deţin resursele necesare pentru a investi considerabil", spune Radu Crăciun, director de investiţii la Interamerican.


Austria, Franţa şi Olanda, în top


Analiştii consideră însă că raportul dintre rezidenţi şi nerezidenţi ca procent din valoarea deţinerilor se va schimba în următorii doi ani. "În cea mai mare parte, în cazul românilor este vorba de cei care au rămas cu acţiuni reziduale în urma procesului de privatizare în masă. Sunt de părere că investitorii nerezidenţi au cumpărat, treptat, o parte din aceste deţineri ale investitorilor români.

Aceştia vor ajunge să depăşească, în 2009, ponderea rezidenţilor", explică Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust. În ceea ce priveşte investitorii nerezidenţi, un clasament al primelor 10 ţări, ca pondere a deţinerilor, indică Austria pe primul loc, cu o cotă de 31%, urmată de Franţa, cu 22%. Pe locul al treilea s-a situat, la sfârşitul lui 2007, Olanda, cu un procent de 15% din total, arată statistica Depozitarului Central.


"În ceea ce priveşte activitatea pe ţări, cei mai mulţi cumpărători vin din vestul Europei. Este o falsă panică faptul că se retrag investitorii străini: au ieşit, de fapt, investitorii din Insulele Cayman sau Cipru, unde acţionează off-shorurile. Iar aproximativ 10% din investitorii străini sunt, de fapt, investitori rezidenţi care acţionează prin off-shore", apreciază preşedintele Vienna Investment Trust.

Poziţionarea Austriei pe primul loc este legată şi de colaborarea tot mai strânsă dintre Bursa de la Viena şi cea de la Bucureşti. "Faptul că Austria deţine cea mai mare parte din valoarea instrumentelor financiare deţinute de nerezidenţi are legătură şi cu volumul mare al investiţiile străine directe realizate cu capital austriac. În plus, faptul că un indice al Bursei de la Bucureşti este tranzacţionat la Viena (ROTX) a crescut interesul pentru acţiunile de pe piaţa locală", spune Radu Crăciun.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite