Străinii, evacuaţi din Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

închisorii din Ierihon pentru a-i captura pe deţinuţii acuzaţi de asasinarea unui demnitar israelian. Teritoriile palestiniene - un butoi cu pulbereBrusca înrăutăţire a situaţiei din Gaza şi

închisorii din Ierihon pentru a-i captura pe deţinuţii acuzaţi de asasinarea unui demnitar israelian.

Teritoriile palestiniene - un butoi cu pulbere
Brusca înrăutăţire a situaţiei din Gaza şi Cisiordania are la bază asaltul armatei israeliene asupra închisorii palestiniene din Ierihon, unde erau deţinuţi şase indivizi acuzaţi de asasinarea, în 2001, a ministrului israelian al comerţului, Rehavam Zevi. Reţinerea acestora s-a făcut în urma unui aranjament internaţional, ei fiind supravegheaţi la Ierihon de observatori americani şi englezi. Brusc, marţi dimineaţa, aceştia au părăsit închisoarea. Imediat, au intervenit buldozere şi tancuri israeliene, care au dărâmat un zid al puşcăriei, cu intenţia de a-i captura pe cei şase, în frunte cu creierul atentatului - Ahmed Saadat, lider al FPEP. Până la urmă, după zece ore de asediu, aceştia s-au predat, dar, între timp, un paznic şi un deţinut au decedat. Operaţiunea israeliană a avut motivaţie electorală, ea desfăşurându-se cu două săptămâni înaintea alegerilor, şi a vrut să dovedească faptul că premierul şi echipa lui nu fac concesii palestinienilor. Pretextul îl oferiseră preşedintele palestinian Mahmud Abbas şi mişcarea Hamas, care evocaseră eliberarea lui Saadat. Îndată ce au aflat despre evenimentele din Ierihon, militanţi palestinieni din Gaza şi Cisiordania au efectuat o serie de răpiri fără precedent şi au atacat obiective străine. Astfel, cel puţin nouă străini au fost luaţi ostatici. Între timp, în captivitate au mai rămas doi francezi şi un sud-coreean.

Trei ziarişti străini, ostatici
Întâmplător ori nu, cei trei sunt ziarişti cu o vastă activitate. În cazul francezilor, este vorba de Caroline Laurent, 41 de ani, de la revista "Elle", şi Alfred Yaghobzadeh, fotograf al agenţiei Sipa, care făceau un reportaj despre viaţa palestiniencelor. Ei au fost luaţi cu forţa din hotelul Al-Deira din Gaza, de un grup înarmat. Dacă, în trecut, asemenea răpiri se încheiau în 24 de ore, acum situaţia pare complicată, răpitorii vorbind de o ripostă la operaţiunea israeliană din Ierihon şi la faptul că "Autoritatea Palestiniană n-a asigurat protecţia lui Saadat". În paralel, în teritorii, inflamate deja din aceeaşi cauză, au avut loc demonstraţii de protest, ce aveau ca fundal greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite