Stop soia-OMG, în Insula Mare a Brăilei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă descoperire a militanţilor Greenpeace Reprezentanţii Greenpeace România au pus ieri-dimineaţă baraje în Insula Mare a Brăilei, după ce investigaţiile făcute în solele de la

O nouă descoperire a militanţilor Greenpeace

Reprezentanţii Greenpeace România au pus ieri-dimineaţă baraje în Insula Mare a Brăilei, după ce investigaţiile făcute în solele de la fermele de pe insulă au confirmat existenţa culturilor de soia modificată genetic. Aceste culturi sunt interzise în România de la 1 ianuarie 2007.

Cei 30 de activişti ai organizaţiei, veniţi din nouă ţări, au decontaminat ieri toate autovehiculele ce treceau prin zonă, pentru a opri răspândirea organismelor modificate genetic.

Alpiniştii Greenpeace au urcat pe o macara pentru descărcarea mărfurilor din port şi au montat un banner cu înălţimea de 20 de metri pe care era scris: "Stop OMG". La faţa locului au venit imediat şi reprezentanţii Gărzii de Mediu, precum şi cei ai Ministerului Mediului.

"Avem confirmarea că soia modificată genetic se află în sola din partea de sud-vest a insulei, unde sunt ferme particulare", a declarat Gabriel Păun, reprezentantul Greenpeace România. Acesta a adăugat că testele preliminare din câmp au fost pozitive.

La fel au fost şi analizele făcute în Laboratorul Umweltbundesamt, din Viena, unde specialiştii au garantat că e vorba de "soia modificată genetic detectabilă". Culturile de soia modificată genetic au fost găsite pe o suprafaţă de 50 de hectare.

"Suntem alarmaţi de informaţiile pe care ni le-a transmis Ministerul Agriculturii, potrivit cărora în Brăila şi în alte cinci judeţe din ţară se cultivă ilegal 332,5 hectare cu porumb modificat genetic MON 108.

Ministerul a refuzat să ne spună unde sunt aceste terenuri", a mai declarat Gabriel Păun. Potrivit reprezentanţilor Greenpeace, porumbul modificat genetic este autorizat pentru cultivare în Uniunea Europeană, dar nu şi în România, deoarece Monsanto (firma americană care vinde seminţe de porumb modificat genetic) nu a notificat Ministerul Mediului, aşa cum cerea legislaţia în vigoare la data însămânţării pentru sezonul 2007.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu au declarat ieri că nu au găsit niciun fel de soia modificată genetic. "Eu sunt acum în ferma de la Prundu, care aparţine firmei TCE Trei Brazi, de unde am luat probe care au ieşit negative", a declarat Daniela Agapie, comisarul Gărzii de Mediu din Brăila.

Românii refuză OMG-urileUn sondaj dat publicităţii săptămâna trecută arată că 67% din români şi 68% din românce refuză categoric să includă produse pe bază de organisme modificate genetic în meniul zilnic.

Cei mai mulţi dintre românii care resping plantele modificate genetic (72%) provin din Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, în timp ce 21% din cei care nu ar refuza să le consume îşi au reşedinţa în Moldova. Cu toate acestea, în România, porumbul modificat genetic MON 810 e cultivat în judeţele: Arad (40 hectare), Brăila (60 hectare), Călăraşi (216 hectare) şi Iaşi (5 hectare).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite