La Stockholm, cine şofează - plăteşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 august, automobiliştii care ies sau intră în capitala suedeză vor băga mâna în buzunar pentru a achita aşa-numita taxă de ambuteiaj Autorităţile suedeze ţin pasul cu cele

De la 1 august, automobiliştii care ies sau intră în capitala suedeză vor băga mâna în buzunar pentru a achita aşa-numita taxă de ambuteiaj

Autorităţile suedeze ţin pasul cu cele de la Londra sau din Singapore în ceea ce priveşte reducerea nivelului de poluare ambientală şi sonoră. Locuitorii din Stockholm au aprobat, prin referendum, cu un procent de 53%, obligativitatea achitării, de către fiecare automobilist, a unei sume cuprinse între unu şi doi euro, la intrarea şi ieşirea din oraş.

Principalul obiectiv este diminuarea circulaţiei rutiere, ceea ce va duce, automat, la scăderea nivelului de poluare, a declarat Birger Hook, responsabil al biroului de trafic şi mediu, aparţinând primăriei. Astfel, în funcţie de un anumit orar (de luni, ora 6.30, şi până vineri, ora 18.30), automobiliştii vor plăti între 10 şi 20 de coroane (între unu şi doi euro) de fiecare dată când intră sau ies din oraş.

Noua taxă va servi finanţării unor proiecte de infrastructură rutieră şi, în acelaşi timp, îi va determina pe posesorii de maşini să recurgă la un alt mijloc de transport, mai puţin poluant. De la achitarea acestei sume sunt excluşi şoferii mijloacelor de transport în comun şi proprietarii maşinilor ecologice, adică cele "hibride" sau electrice.

Închisoare pentru modificări la plăcuţele de înmatriculare

Şoferii nu vor fi nevoiţi să se oprească la vreun "punct de achitare" a taxei. Un sistem de camere video va identifica maşinile (şi pe proprietarii acestora), astfel că suma va fi reţinută automat din contul bancar. Există şi varianta plăţii acesteia la casele unor supermarketuri. Presa suedeză a făcut o listă a posibilităţilor virtuale de a "păcăli" autorităţile: utilizarea unui scotch negru pentru modificarea numerelor de pe plăcuţa de înmatriculare, murdărirea intenţionată a acesteia cu noroi, sau folosirea unui spray reflectorizant pentru a o face ilizibilă. Birger Hook a precizat însă că toate aceste modificări constituie o fraudă ce va fi pedepsită cu doi ani de închisoare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite