Steagul justiţiei se face galben

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatelor Europene, precum şi cu preşedintele Parlamentului European, Josep Borrell.Băsescu şi Tăriceanu au făcut, la Bruxelles, lobby pentru stabilirea datei aderării la Uniunea Europeană

Sindicatelor Europene, precum şi cu preşedintele Parlamentului European, Josep Borrell.
Băsescu şi Tăriceanu au făcut, la Bruxelles, lobby pentru stabilirea datei aderării la Uniunea Europeană în iunie, imediat după raportul Comisiei Europene. Respectând afilierea politică a partidelor de provenienţă, Tăriceanu s-a întâlnit cu liberalii europeni, în timp ce Băsescu a participat la reuniunea popularilor europeni (PPE). Surse din PPE susţin că aderarea României, dezbătută şi ieri în cadrul formaţiunii, este, în continuare, un subiect controversat în cadrul partidului. Popularii, în mod special cei germani, s-au pronunţat, în repetate rânduri, pentru amânarea integrării României cu unul sau doi ani. Surse de la Bruxelles susţin că raportul Comisiei Europene din 16 mai va fi unul "satisfăcător", fără probleme la capitolele care ar putea declanşa clauza de salvgardare. Spre exemplu, susţin aceleaşi surse, justiţia va scăpa de steguleţul roşu şi va primi, în schimb, unul galben. Oficialii europeni au declarat că nu este exclus ca Bulgaria, unde fenomenul corupţiei a luat amploare în ultima vreme, să ne tragă în jos.

Aderarea se tranşează în toamnă
Directorul Direcţiei pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, Michael Leigh, a declarat că nu vom afla după Raportul de monitorizare din 16 mai dacă aderăm la data stabilită, ci după cel din noiembrie. "În cazul în care Comisia Europeană nu face nicio recomandare în 16 mai, aderarea va avea loc, aşa cum este stabilit, la 1 ianuarie 2007. În noiembrie însă CE va mai elabora un document în care va identifica domeniile în care nu au fost făcute suficiente progrese şi va putea propune clauze tehnice de salvgardare", a subliniat oficialul european.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite