Statul român îl cumpără pe Carol I de la croaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numai cumpărarea drepturilor de autor pentru folosirea machetei de 50 cm, care se află, în prezent, la moştenitorii sculptorului croat Ivan Mestrovici, ar putea ajunge până la trei milioane de


Numai cumpărarea drepturilor de autor pentru folosirea machetei de 50 cm, care se află, în prezent, la moştenitorii sculptorului croat Ivan Mestrovici, ar putea ajunge până la trei milioane de euro, crede Florin Necula, şeful Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti.
El precizează că "am ieşit de cel puţin trei ori mai ieftin, iar timpul construirii ar fi considerabil mai scurt" dacă statul român ar opta pentru realizarea integrală a operei de către artiştii români. Votat săptămâna trecută în cadrul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti, proiectul construirii statuii lui Carol I în Piaţa Revoluţiei din Capitală iscă deja zâzanie între municipalitate, Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi sculptorii Uniunii Artiştilor Plastici.
Reconstrucţia unei statui, ilegală
Locul în care ar urma să fie aşezată statuia ecvestră a lui Carol I a fost o temă de dezbatere, în acest weekend, pentru reprezentanţii Primăriei Capitalei, iar variantele sunt pe vechea locaţie, adică în faţa Bibliotecii Centrale Universitare, sau în curtea Palatului Regal, ambele în Piaţa Revoluţiei. Mai puţin preocupat de zona unde va fi ridicat monumentul, Virgil Niţulescu, consilier în Ministerul Culturii, este prins în negocierile cu cei patru moştenitori ai drepturilor de autor ale sculptorului croat Ivan Mestrovici, cel care a realizat între anii 1936-1939 statuia lui Carol I, ulterior topită de comunişti, în 1948, ca să-l facă pe Stalin. "Mergem pe varianta aceasta, pentru că vrem să reparăm o nedreptate făcută istoriei ţării", precizează Niţulescu. "Totul este o anomalie! În primul rând, reconstrucţia unei statui este ilegală, apoi lucrarea a fost deja cumpărată de statul român, deci nu este în ograda lor, chiar dacă opera a fost topită", comentează Elena Surdu-Stănescu, sculptor din cadrul Uniunii Artiştilor Plastici din România. "Vă garantez că, în prezent, există în atelierele artiştilor români câteva zeci de machete foarte bune ale lui Carol I", conchide Necula.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite