Statul român îşi ia adio de la peste 5 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile istorice care au fost acumulate de-a lungul timpului şi atârnă de ani de zile de "coada" foştilor mamuţi din industria românească sunt irecuperabile. Nu mai puţin de 5 miliarde de

Datoriile istorice care au fost acumulate de-a lungul timpului şi atârnă de ani de zile de "coada" foştilor mamuţi din industria românească sunt irecuperabile. Nu mai puţin de 5 miliarde de euro reprezintă, potrivit informaţiilor furnizate, ieri, de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), arierate irecuperabile vreodată. şeful Fiscului, Sebastian Bodu, recunoaşte acest fapt, spunând că ştergerea datoriilor, cu acordul Consiliului Concurenţei şi, implicit, al Comisiei Europene, ar reprezenta în acest moment singura soluţie. Amănunte privind arieratele şi contrabanda cu ţigări din România ne-a oferit, ieri, preşedintele ANAF cu ocazia unui interviu acordat în exclusivitate pentru Adevărul.
- Încasările Fiscului au crescut, potrivit datelor ANAF, semnificativ în ultima perioadă. Există însă în continuare sume importante pe care statul trebuie să le recupereze de la fostele mari societăţi de stat. Acele datorii istorice.
- Toţi directorii executivi ai Direcţiilor Finanţelor Publice din ţară au planuri privind încasările arieratelor. În funcţie de sumele recuperate, ei îşi primesc stimulentele financiare. Din nefericire însă, arieratele nu se reduc şi nici nu se vor reduce vreodată. Mă refer la acele datorii istorice acumulate de-a lungul timpului de foştii mamuţi din economia românească care nu scad, ci, din contră, întrucât la datoriile de bază, iniţiale, se adaugă accesorii, adică dobânzi şi penalităţi etc.

Arierate irecuperabile
- S-a ajuns astfel la nişte sume foarte mari. Vor putea fi ele recuperate vreodată?
- Este evident pentru orice om de bună-credinţă, care nu e nici populist şi nici demagog, că aceste sume nu se vor mai putea încasa vreodată. Sunt considerate irecuperabile. Fiscul a încasat în timp tot ce s-a putut, aplicând măsurile de executare silită.
- Sunteţi pentru ştergerea acestor datorii?
- Eu, personal, consider că este singura soluţie. Cu condiţia să se aplice acelor societăţi care în prezent sunt buni-platnici. Adică, dacă Apele Române, Termoelectrica sau CFR îşi plătesc datoriile curente la timp, da, sunt pentru ştergerea datoriilor istorice cu care figurează. Pentru mine, Fisc, dacă aceste datorii ar fi şterse, ar fi o mare uşurare. Mi-aş curăţa situaţiile financiare şi acele societăţi n-ar mai acumula accesorii (n.r. - dobânzi, penalităţi etc).
- ştergerea de datorii ar putea fi considerată drept ajutor de stat?
- Nu ştiu în ce măsură o posibilă ştergere a datoriilor istorice ar fi considerată măsură concurenţială şi, în consecinţă, dacă Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană ar fi de acord. Că, dacă această măsură s-ar lua ilegal, banii ar trebui recuperaţi.

Contrabandă cu ţigări prin poştă
- Ca urmare a introducerii taxei pe viciu, a crescut foarte mult contrabanda cu ţigări. Se pot estima pierderile şi amploarea acestui fenomen?
- În baza protocoalelor pe care le-am încheiat cu producătorii de tutun prezenţi în România, aceştia ne-au furnizat cifre privind evoluţia contrabandei cu ţigări post-introducere taxă pe viciu. Unul dintre cei patru mari producători estimează la 10-12% , respectiv 100 milioane de euro acest fenomen al contrabandei cu ţigări.
- Dar se câştigă bani pe altă parte.
- Din crearea acestui fond, Ministerul Sănătăţii a avut de câştigat. Nu vreau să fac politică. Dar, dacă toată lumea şi-ar crea astfel de bugete, n-am mai avea buget de stat. Contrabanda a crescut foarte mult şi, din păcate, nu avem resurse să o stopăm. Contrabanda nu se face la nivel macro, ci ţigările intră în ţară cu sacoşa avem chiar cazuri în care coletele cu ţigări de contrabandă au fost trimise prin poştă. E o situaţie necontrolabilă.

Arierate nerecuperabile de 17.853 milioane RON
Potrivit informaţiilor furnizate ieri de către ANAF, nivelul arieratelor nerecuperabile se ridică, în acest moment, la peste 17.853 milioane RON, adică peste 5 miliarde de euro (calculat la un curs valabil astăzi de 3,5408 RON/euro). "În perioada ianuarie-august 2006 s-au constituit arierate în sumă de 19.553 milioane de lei, din care s-au încasat, în aceeaşi perioadă, 9.707,1 milioane de lei (n.r.- 49,64%), rămânând de recuperat arierate aferente acestei perioade de 9.846,2 milioane de lei (n.r.- 50,36%), se precizează în situaţia privind arieratele, pusă la dispoziţie de către ANAF. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în primele opt luni ale acestui an, arieratele au avansat cu 17,7%, respectiv 2.934,5 milioane RON, iar încasările din arierate au crescut, potrivit ANAF, cu 23,4%, adică cu 1.841,1 milioane RON, rezultând o creştere de arierate rămase de recuperat cu 1.093,4 milioane RON.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite